Hlavní obsah

Topolánek: Za propad ODS může hlavně vznik nových pravicových stran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý předseda ODS Mirek Topolánek na kongres ODS nedorazí. Delegátům pouze zaslal dopis, v němž hodnotí příčiny volebního propadu a doporučuje jim, jak vyvést stranu z poklesu podpory ven.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf ODS Mirek Topolánek v Partii na Primě

Článek

Bývalý předseda se kongresu strany neúčastní, odjel na dovolenou. Už dříve si posteskl, že nedostal odpovídající pozvání. Kongresu proto poslal svou zprávu. Zřejmě se na něm vzhledem k jeho délce nebude číst. Strana ji zveřejnila na svých internetových stránkách.

Podle slov prvního místopředsedy Davida Vodrážky pro ČT je chyba, že Topolánek nepřijel, protože to byl významný předseda, který měl mnoho úspěchů. Podle něj mu Nečas měl zavolat a Topolánek měl svou zprávu přednést osobně.

Zprávu Mirka Topolának naleznete ZDE

Topolánek v dopise odmítá, že by strana, která ve volbách dostala necelých 22 procent hlasů, skončila ještě hůře, kdyby zůstal v jejím čele.

Bývalý lídr to dokazuje tolik oblíbenými průzkumy volebních preferencí.  Poté co odešel z čela ODS - podle dvou obliba ODS spíše klesla.

Strana také podle něj udělala zásadní chybu, když v závěru kampaně necílila proti ČSSD, ale proti svému potenciálnímu koaličnímu partnerovi TOP 09. Podle něj se čtyřicet procent voličů Schwarzenbergovy a Kalouskovy strany pro volbu rozhodlo v posledních 14 dnech, kdy strana změnila styl kampaně. Další přešli k TOP 09 už dříve, kdy z čela strany odešel Topolánek.

Dalším důvodem propadu je podle něj i to, že strana byla spolu s ČSSD spojována s prorůstáním byznysu a politiky a neschopností rázně se vypořádat s korupcí.

Pět doporučení

Podle Topolánka ODS hrozí, že přijde o roli nejsilnější pravicové strany, musí proto provést úplnou změnu. Jako první doporučení uvedl, že by strana měla dát silný mandát novému vedení v čele s Petrem Nečasem.

"Petr Nečas byl součástí útoku proti mně a mohl bych mít tisíc důvodů, proč mu jeho novou pozici nepřát. Petr Nečas ale potřebuje silný mandát, aby mohl něco

udělat," napsal Topolánek.

Bývalý lídr také volá po generační výměně, chce, aby na posty místopředsedů strany přišli úplně noví lidé. Strana by podle něj měla obnovit svou důvěryhodnost, být pokorná, dát prostor mladým a nenalhávat si, že její volební prohra je ve skutečnosti výhrou.

Doporučení Mirka Topolánka
Dejte silný mandát Petru Nečasovi
Proveďte maximální generační změnu
Obnovte důvěryhodnost ODS
Dejte prostor mladým, slušným a schopným
Buďte více pokorní a nelžete si do kapsy

V závěru dopisu Topolánek poukazuje na chyby, kterých se dopustil, tedy nominaci Vlastimila Tlustého na post ministra financí, podpora znovuzvolení Václava Klause a nominace Jana Fischera do křesla premiéra. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám