Hlavní obsah

Nečas pohřbil Tlustého vyhlídky na velvyslance v Kazachstánu

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídr ODS Petr Nečas v pátek definitivně pohřbil vyhlídky exministra a bývalého poslance občanských demokratů Vlastimila Tlustého, že se uplatní v diplomatických službách. Právě o Tlustém se již několik měsíců mluví jako o možném ambasadorovi v Kazachstánu.

Foto: Perr Horník, Právo

Vlastimil Tlustý

Článek

Tlustý byl rebelem v ODS, který loni pomohl svrhnout Topolánkovu vládu.

„Není mi známo, že by Vlastimil Tlustý měl jakékoli zkušenosti z diplomacie nebo zahraniční politiky,“ uvedl v pátek Nečas na dotaz Práva, zda by si ho na takovém postu dovedl představit.

Podle neoficiálních informací dosluhující kabinet Jana Fischera zvažoval, zda by přeci jen na některé posty velvyslance nenominoval, aby vyhověl některým politickým stranám. Hovořilo se například o obsazení postu v Egyptě, Ukrajině či v USA, kde končí Petr Kolář, jenž má namířeno asi do Ruska.

Nečas v HN přiznal, že některé informace naznačují, že dosluhující ministr zahraničí Jan Kohout chce na poslední chvíli velvyslance navrhnout. „Považoval bych za poněkud nevkusné, kdyby například pan ministr zahraničí někam navrhoval sám sebe,“ řekl Nečas.

Právě o Kohoutovi se mluví jako o jednom z vážných kandidátů na ambasadora v USA, podobně jako o jeho kolegovi z vlády, ministru obrany Martinu Bartákovi. Padlo také jméno expředsedy ODS Mirka Topolánka i kancléře prezidenta Jiřího Weigla. Topolánek to však odmítl.

Kohout: nikoho jsem nenavrhl

Kohout spekulace, že by se chystal nominovat velvyslance, ostře popřel. „Jsem konzistentní a platí, co jsem řekl před nedávnem. Této vládě návrhy na velvyslance předkládat nebudu. Nechápu, odkud se rojí tyto podivné spekulace,“ sdělil Právu.

Možnými adepty na velvyslanecké posty by mohl kromě Topolánka, o němž se mluvilo i jako o středoevropském vyslanci pro energetiku (tento post však vůbec neexistuje ani v rámci mezinárodních institucí), být i bývalý předseda soc. dem. Jiří Paroubek.

Nečas totiž uvedl, že by byla chyba, aby země zahazovala potenciál svých bývalých premiérů. Na dotaz, zda už ví, jak by jeho návrhy měly vypadat, odpověděl: „Konkrétní podobu nemají, vyjádřil jsem obecný záměr, který by se v této zemi měl stát určitým zvykem.“

Do diplomacie má také nakročeno expředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda, který se po volebním krachu vrátil ke svému zaměstnavateli – na ministerstvo zahraničí jako poradce první náměstkyně Heleny Bambasové. Jeho jméno se skloňovalo jako jméno příštího ambasadora při OSN po Martinu Paloušovi, sám Svoboda potvrdil, že by chtěl pracovat v diplomacii.

Bambasová brzy podle ČTK odjede jako velvyslankyně do Maďarska. Do Francie jako ambasadorka míří i dosavadní šéfka diplomatického protokolu ministerstva Marie Chatardová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám