Hlavní obsah

Komunální a senátní volby se uskuteční 15. a 16. října, stanovil Klaus

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Václav Klaus rozhodl v pátek o termínu komunálních a senátních voleb a stanovil jejich konání na pátek a sobotu 15. a 16. října 2010. Informoval o tom na webu Pražského hradu Klausův mluvčí Radim Ochvat.

Foto: René Volfík, ČTK

Prezident Václav Klaus

Článek

V půli října se tedy bude rozhodovat o složení všech zastupitelstev obcí, městských obvodů a městských částí ve statutárních městech, a také pražského magistrátu.

Voliči také rozhodnou o třetině senátorů, což bude klíčové pro rozložení sil v parlamentu. Senát dosud ovládala pravicově laděná většina, která tak brzdila některé návrhy Sněmovny z dílny ČSSD. Obměněný senát bude také rozhodovat o budoucí hlavě státu, pokud se nepodaří prosadit do roku 2013 přímou volbu prezidenta.

Zejména ČSSD upíná své naděje k senátním volbám, aby mohla mít na dění v parlamentu alespoň nějaký faktický vliv a pomocí případné většiny v Senátu tak mohla více ovlivňovat schvalování zákonů.

Poslední volby v roce 2008 spojené s krajskými volbami drtivě vyhrála ČSSD díky slibu proplácení 30korunových poplatků ve zdravotnictví z kapes daňových poplatníků. Svými kandidáty, kteří se v případě přímé volby hlasování o příštím prezidentovi zúčastní, tehdy obsadila ČSSD 23 křesel v Senátu, zbylé čtyři mandáty připadly třem občanským demokratům a jedné komunistce.

Nyní je ve hře 54 senátních mandátů, po říjnových volbách se bude další třetina senátu volit v roce 2012. Podle dosavadního systému je třeba ke zvolení prezidenta alespoň nadpoloviční většina hlasů z celkem 281 zákonodárců.

Reklama

Výběr článků

Načítám