Hlavní obsah

Nová vláda už v červenci připraví rozpočet, informoval Nečas Klause

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Jiří Mach

Lídr ODS a se vší pravděpodobností příští premiér Petr Nečas se s prezidentem Václavem Klausem shodl, že by nová vláda měla již v půli července aktivně pracovat na rozpočtu pro rok 2011. Novinářům to v pátek po informační schůzce na Hradě sdělil Nečas.

Nečas se s Klausem shodl na co nejrychlejším složení kabinetuVideo: ČTK

 
Článek

Oba politici podle něj probírali některé body jednání podrobněji a vysvětlili si záležitosti, v nichž neměli "totožné názory".

„Shodli jsme se v tom, že by bylo velmi dobré, aby nově vznikající vláda byla aktivním tvůrcem státního rozpočtu, aby byla vytvořena tak, že od počátku aktivně zasáhne do přípravy státního rozpočtu na rok 2011,“ řekl Nečas, čímž vyvrátil spekulace, že rozpočet na příští rok půjde ještě na vrub současné administrativy premiéra Jana Fischera.

Podle Nečase trojstranná jednání možných partnerů ODS, TOP 09 a VV nezahálejí, brzdí je ale snahy vyjednavačů o detailně propracovanou koaliční smlouvu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Nečas po jednání s prezidentem

„My docela pospícháme, po kongresu ODS bude koalice jednat prakticky každý den na nejvyšší úrovni. Otázka koaliční smlouvy je poněkud jiná, protože jsou tam dva nové subjekty a míra podrobnosti bude tudíž vyšší, než jsme byli zvyklí,“ vysvětlil lídr ODS.

Budoucí koalice ať už za účasti VV či s jejich tichou podporou bude mít zřejmě nejpodrobnější koaliční smlouvu v historii. Vyjednavači se zatím jen shodli na sedmi nejdůležitějších tématech, která jsou pro všechny účastníky hlavními prioritami, žádný z okruhů se ale zatím nepodařilo zpečetit závaznou smlouvou.

Nečas také ujistil, že s prezidentem ani se sněmovními partnery neprobírali personální obsazení vlády. Z jeho předchozích vyjádření pouze vyplývá, že by ODS ráda obsadila ministerstvo financí, zdravotnictví a práce a sociálních věcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám