Hlavní obsah

Jaké mají mimopražští poslanci "útrapy" s bydlením

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

K poslaneckým benefitům patří i na čtyři roky zajištěné bydlení v Praze. Sněmovna má pro mimopražské poslance ubytování na atraktivních adresách: 16 bytů v Rumunské ulici na pražských Vinohradech, odkud je přímé spojení do parlamentu metrem, a 47 bytů v Nerudově ulici, což je pod Hradem a coby kamenem dohodil od Sněmovny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Budova s apartmány pro mimopražské poslance v Nerudově ulici

Článek

Kluby již dostaly přidělen určitý počet bytů pro své členy. Je nyní na nich, jak si je mezi sebe rozdělí a rozhodnou, na koho se nedostane a bude si muset shánět ubytování v Praze sám. Aby ti, na které se nedostane, nepřišli zkrátka, dostanou od parlamentu příspěvek na nájem v bytech, které si najdou, 17 tisíc korun.

Tento týden se dokončily úpravy v obou domech. Malovalo se, opravovalo, měnily se koberce. Noví nájemníci se nastěhují hned příští týden, Sněmovna startuje v úterý.

Sociální demokraté budou o byty losovat. Jak řekl Právu jejich šéf Bohuslav Sobotka, nemohou uspokojit všechny zájemce: jeden musí jít z kola ven. I když soc. dem. díky svému největšímu zisku ve volbách dostali k dispozici 18 bytů – 13 v Nerudově a pět zbývajících na Rumunské. O dva byty méně mohou obsadit občanští demokraté, osm véčkaři.

Sever Moravy má přednost

Dvanáct bytů si mezi sebe rozdělí klub TOP 09 a Starostové. O přidělení rozhodoval včera. Hledat bydlení si budou muset sami dva členové, na které se nedostalo.

Jak řekl Právu předseda Petr Gazdík, jeden byt získala mladá kojící matka. Druhý obsadí starosta ze Semil Jan Farský, který má zlomené obě nohy a jezdí na vozíku.

„Aniž bych chtěl nějakou protekci, třetí byt budu obývat já, protože mi to usnadní život teď, v době, kdy se jedná o vládě a já se toho účastním,“ skoro omluvně řekl Gazdík, starosta Suché Lozi na Slovácku. Proto žádal kolegy, aby o přidělení bytu právě jemu rozhodli samostatně. Poprvé se ve svém novém příbytku v Nerudově vyspí v neděli, klíče už má.

Další dva byty získaly poslankyně ze severní Moravy, které to mají nejdál. O ostatní byty se i u členů TOP 09 losovalo.

Komunisté nebudou mít podle svého šéfa klubu Pavla Kováčika zřejmě žádné starosti. Zůstali na svém co do počtu mandátů i co přidělených bytů. „Mandát skončil kolegu Bičíkovi, a pokud vím, tak o byt jím uvolněný projevil zájem Vojtěch Adam. Ostatních sedm nájemníků zůstane stejných jako v minulém volebním období,“ řekl Právu Kováčik.

Slušný standard

O tom, jak vypadají malostranské byty, se popsaly v době jejich dokončení před lety stohy papíru. Dokonce tolik, že někteří občanští demokraté se do nich odmítli stěhovat a přenechali je raději poslancům z jiných stran.

Jak tedy vypadají byty, ve kterých poslanci bydlí? Jak na Rumunské, tak v Nerudově jde buď o garsoniéry, či o apartmány s obývacím pokojem, kuchyňským koutem a ložnicí, s WC, koupelnou a předsíňkou. Nejmenší má 32 m2, největší, bezbariérový – v Nerudově ulici – má skoro sto metrů čtverečních.

Bez ohledu na velikost je v každém sedací souprava, dvoulůžko, televize a pracovní kout. V některých pokojích jsou renesanční malované stropy, tedy krása určená pouze nekuřákům.

Oba domy mají recepci, mají také svá pro i proti. Rumunská je dál, ale ke každému bytu je podzemní garážové stání. Nerudova je pár set metrů od Sněmovny, ale do garáží se vejde jen 32 aut. Zbývající nájemníci využívají garáže přímo ve Sněmovně. Je tady ale zato připojení na sněmovní intranet, zatímco do vinohradského činžáku se teprve nedávno zavedl internet.

Anketa

Měl by stát zajišťovat poslancům bydlení?
Ano
5,7 %
Ne
94,3 %
Celkem hlasovalo 23920 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám