Hlavní obsah

Ve volbách neuspěli, ale náměstky mohou zůstat

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do politického souboje o poslanecké křeslo vyrazilo 13 ministerských náměstků, štěstěna se ale usmála pouze na tři z nich. Všichni úspěšní jsou z ODS.

Foto: archiv, Právo

Marek Šnajdr

Článek

Ti, kteří neprošli a nepatří k lidovcům a zeleným, si ale zachovali šanci zůstat na ministerstvech, neboť patří ke koaličním stranám.

Bodoval náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr ve středních Čechách stejně jako náměstek ministra financí Ivan Fuksa. Štěstí měl v Královéhradeckém kraji i náměstek ministryně spravedlnosti Pavel Staněk. Jenže coby poslanci nesmějí podle zákona zůstat v roli náměstků ministra.

Naopak útěchou volebně neúspěšných náměstků za ODS a TOP 09 je, že zřejmě nepřijdou o místa náměstků, protože jejich strany vyjednávají o vládě a budou mít zájem své lidi na ministerstvech zachovat.

Sněmovnu nedobyl náměstek na vnitru Jaroslav Salivar ODS. Neúspěšní byli ve volbách náměstci TOP 09 (do jednoho přišli z KDU-ČSL). Velké šance měl místopředseda TOP 09 a náměstek ministryně spravedlnosti Marek Ženíšek. Toho o 248 hlasů přeskákal lékař Michal Janek. „Nepočítám s ničím, rozhodne nový ministr, pokud bych ale mohl zůstat, byl bych spokojen,“ řekl Právu Ženíšek ke svým vyhlídkám na ministerstvu.

Bramborovou medaili ve volbách si vysloužil náměstek ministra zemědělství Karel Tureček. Ten byl v jižních Čechách dvojkou, ale přeskákali ho dva spolustraníci, které měl na soupisce v zádech. Neuspěl ani náměstek ministra financí Jiří Kubínek, čtyřka na pardubické kandidátce.

V daleko horší pozici jsou náměstci za lidovou stranu a zelené, protože se vůbec do Sněmovny nedostali. Za lidovce kandidovali čtyři náměstci. V jižních Čechách náměstek z ministerstva kultury Jaromír Talíř. Ve středních Čechách náměstkyně z ministerstva vnitra Lenka Ptáčková-Melicharová. V Praze náměstek z ministerstva práce a sociálních věcí Marián Hošek. Na jihu Moravy zase místopředseda strany a náměstek ministra pro místní rozvoj Jiří Koliba. Za Stranu zelených kandidovala bývalá náměstkyně ministryně školství Klára Laurenčíková jako šestka v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám