Hlavní obsah

Klaus se smiřuje s ODS, Topolánek ji ostřeluje

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půjde ODS ve stopách soc. dem., která po léta válčila se svým expředsedou Milošem Zemanem? Těsně před klíčovým kongresem občanských demokratů se zdá, že ano. Bývalý premiér a předseda ODS Mirek Topolánek se rozhodl na víkendový sjezd nepřijet a jen poslat zprávu předsedy. Strana má naopak čím dál blíž ke svému zakladateli, prezidentu Václavu Klausovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus s bývalým předsedou ODS Mirkem Topolánkem

Článek

Klause lídr strany Petr Nečas osobně pozval na kongres dva roky poté, co se s ní Klaus rozešel a dal jí kvůli „kmotrům“ nálepku Podnikatelská demokratická strana.

O tom, zda hlava státu na sjezd do pražských Vysočan dorazí, rozhodne schůzka obou politiků. „Nejprve se musím setkat s panem Nečasem a pak se rozhodnu,“ vzkázal Klaus v LN z návštěvy Olomouckého kraje.

Topolánka spolustraníci za neúčast na kongresu kritizují: „Vždycky je dobré, když jakýkoli člověk, který chce něco své straně říct, když jí to řekne z očí do očí, neboť si myslím, že to patří k naprosto nejobyčejnější slušnosti,“ řekla Právu místopředsedkyně bývalé Sněmovny a kandidátka do vedení strany Miroslava Němcová.

Topolánek tento týden pro Právo uvedl, že vypracoval podle stanov zprávu předsedy, kterým byl řádně zvolen. Obává se přitom, že ani mezi delegáty nebude rozdána. A co chce svým kolegům vzkázat? „Jsem doposud velmi disciplinovaný, trpělivý a loajální. To skončilo,“ řekl Právu Topolánek. [celá zpráva]

„Kritický by měl být hlavně k sobě“

Němcová dala Topolánkovi za vzor Klause, který své rozhořčení ze směřování strany právě v době Topolánkova předsednictví přišel osobně sdělit na kongres v roce 2008 a poté se vzdal funkce čestného předsedy.

Podle předsedy Senátu a člena stranického grémia Přemysla Sobotky udělal Topolánek ve své době dobrou službu pro ODS, což se ale později změnilo. „Teď chce kritizovat období, které on vedl a kde odváděl z mého pohledu velmi velmi špatnou práci z hlediska obrazu ODS. Pokud chce být kritický, tak by měl být kritický hlavně k sobě,“ soudí Sobotka.

Další z členů nejužšího vedení, předseda senátního klubu a někdejší Topolánkův spojenec Tomáš Julínek by uvítal, kdyby bývalý předseda překousl hořkost a na kongresu vystoupil jako vážený host.

„Neměl by se vzdávat příležitosti oslovit ten kongres pokud možno pozitivně. Myslím, že není dobrá cesta vnést na kongres konfrontaci,“ domnívá se Julínek. Jeho vztahy s Topolánkem se zhoršily poté, co byl odvolán z funkce ministra zdravotnictví.

Topolánka rozladilo, že mu v pondělí večer přišla v mailu pouze unifikovaná pozvánka pro příznivce ODS. To na svých stránkách glosoval bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. „To mne překvapuje, neboť na hulvátské způsoby přece musí být více než zvyklý: za celou dobu jeho předsednictví jsem, coby ‚otec zakladatel‘, první místopředseda a tvůrce stanov a struktury ODS, nebyl pozván na jeden jediný kongres,“ uvedl Macek a dodal, že nebyl pozván ani na ten současný.

„Slíbil, že se uživí sám“

Občanští demokraté odmítají spekulace, že se pro Topolánka chystá „trafika“. Podle středeční MF Dnes by se expremiér mohl stát středoevropským velvyslancem pro energetiku. Taková funkce by však nejdříve musela vzniknout. Vedení strany se údajně o ničem takovém nebavilo.

„Mirek Topolánek trošku deklaroval, že se o sebe umí postarat,“ dodal Sobotka. K Topolánkově budoucnosti se nechtěl vyjadřovat šéf poslaneckého klubu Petr Tluchoř, který za bývalým šéfem stál do poslední chvíle. „Mirek Topolánek je v tuto chvíli soukromá osoba,“ uvedl Tluchoř pro Právo.

Senátor a bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra označil možnost, že by se stal Topolánek velvyslancem pro energetiku, za spekulaci. Ta ale podle něho možná „vychází z oprávněného názoru, že to je nepochybně oblast, kde by on mohl nejenom ČR, ale i jiným zemím v Evropě, prospět“, řekl Vondra v Českém rozhlase.

Reklama

Výběr článků

Načítám