Hlavní obsah

Policie už nesmí prohlížet nebytové prostory a pozemky bez nařízení soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Prohlídku pozemků i prostor, které nejsou určeny k bydlení, bude do budoucna možné provádět pouze na základě rozhodnutí soudu. Doposud ji mohli povolit i státní zástupci případně policie se souhlasem žalobce. O změně postupů rozhodl ve středu Ústavní soud (ÚS).

Článek

Prohlídka pozemků nebo prostor, které neslouží přímo k bydlení (sklady, zemědělská stavení, apod.), je podle ÚS také zásahem do práva na soukromí. Proto není důvod k tomu, aby byly podmínky pro její nařízení méně přísné.

Dosud platilo to, že o domovní prohlídce vždy rozhoduje soud, ale o prohlídce takzvaných jiných prostor a pozemků mohli za určitých okolností rozhodnout také státní zástupce nebo policie s předchozím souhlasem žalobce.

Ústavní soud se původně zabýval stížností ženy potrestané dvouletým vězením se stejně dlouhou podmínkou za drogový delikt. Žena v ústavní stížnosti zpochybnila provedení prohlídky. Policie podle ní získala důkazy nezákonně.

Druhý senát Ústavního soudu, který případ zkoumal, dospěl k závěru, že sporné ustanovení trestního řádu je protiústavní. Proto podal plénu, tedy patnáctičlennému sboru všech soudců, návrh na jeho zrušení.

Reklama

Výběr článků

Načítám