Hlavní obsah

Budoucí koalice chce ztížit pád vlády a změnit náhubkový zákon

• Aktualizováno

V budoucnu by mělo být možné pouze "konstruktivní" vyslovení nedůvěry vládě, to znamená nikoli bez převzetí vládní odpovědnosti. Shodl se na tom v úterý vyjednávací tým vznikající vládní koalice. Strany se také dohodly na potřebě novely náhubkového zákona. Jak uvedl předseda VV Radek John, měly by se vypustit pasáže, jež brání svobodnému provozování novinářského řemesla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hlavní vyjednavači ODS, TOP 09 a VV

Článek

Vypuštění některých pasáží by se tak mělo týkat také zákazu zveřejňování policejních odposlechů. Vyjednavači za ODS, TOP 09 a VV by však chtěli zachovat například zákaz zveřejňování identity obětí některých trestných činů. Na tzv. náhubkovém zákoně média kritizovala především hrozící až pětimiliónovou pokutu nebo pětileté vězení za jeho porušení.

Straničtí experti se v úterý také shodli na omezení praxe legislativních přílepků. "Už by se nemělo stávat, že někdo k zákonu přidá pasáž, která k němu vůbec nepatří," řekl John. Zpřísnění čeká praxi pozměňovacích návrhů k zákonům. Podle Zdeňka Zajíčka z ODS by měl každý pozměňovací návrh nově obsahovat zdůvodnění a vyhodnocení dopadů.

Vyjednávací skupina pro právo, legislativu a boj s korupcí se během necelých dvou týdnů shodla na zhruba 70 bodech společného programu vznikající vládní koalice, uvedl John. Desítka bodů jim stále chybí. Je mezi nimi například institut předstíraného úplatku nebo projekt metropolitní policie ve městech s více než 100 000 obyvateli.

Místopředseda TOP 09 Petr Gazdík v rádiu Impuls také mluvil o tom, že se koalice dohodla na zvýšení snížené sazby DPH. Ta je nyní 10 procent. Příjmy ze zvýšení by měly jít na důchodovou reformu.

Budoucí koalice už minulý týden mluvila o tom, že přijímá závěry tzv. Bezděkovy komise, která připravuje reformu důchodového systému a s vyrovnáváním sazeb DPH počítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám