Hlavní obsah

Kovářová rozjela před odchodem stomiliónové zakázky

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po kritizovaných výběrových řízeních za 266 miliónů vypsaných těsně po volbách vyhlásilo ministerstvo spravedlnosti podle zjištění Práva v pátek další obří zakázku za necelých 400 miliónů korun. Její vítěz má pro resort zajišťovat počítačové zpracování dat a s tím spojené služby.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Článek

„Jedná se o prodloužení smlouvy a sjednocení požadavku na servis v celé justici,“ uvedla k tomu bez dalších podrobností mluvčí ministerstva Jitka Zinke. Doplnila pouze, že resort při vypsání tendru postupoval zcela v souladu se zákonem o veřejných zakázkách.

Ministryně Daniela Kovářová přitom v pondělí pozdě odpoledne vydala prohlášení, podle kterého až na výjimky vypisování dalších výběrových řízení a veřejných zakázek zastavila. [celá zpráva]

Opatření se podle ní netýká tendrů souvisejících s čerpáním dotací Evropské unie a takových zakázek, které mají dlouhodobě stanovený harmonogram, nebo které se vypisují z důvodu skončení platnosti dosavadních smluv.

„O tomto opatření jsem informovala členy vlády. Vnímám výzvu týkající se nevyhlašování výběrových řízení. Ministerstvo spravedlnosti se jí řídí, na druhé straně však nemohu dopustit, abychom přišli o dotace z Evropské unie či nezabezpečili základní fungování justice,“ uvedla k tomu ministryně.

Premiér Jan Fischer po jednání vlády na adresu Kovářové konstatoval: „Budu se jí chtít ještě na jednu či dvě věci zeptat.“

Tendry za tři čtvrtě miliardy

V souvislosti s ministerstvem spravedlnosti média upozornila na výběrové řízení za 146 miliónů na správce justičního paláce v Praze na Míčánkách a na tendr za 120 miliónů na vymáhání pohledávek v justici. Spolu s aktuální zakázkou na počítačové zpracování dat a avizovaným nákupem aut za necelých 100 miliónů tak resort spravedlnosti vypsal od konce května výběrová řízení za zhruba tři čtvrtě miliardy korun.

V reakci na kritiku v pondělí rezignoval vrchní ředitel ministerského investičního odboru Pavel Šebek. Mluvčí Zinke k tomu uvedla, že Šebek za vypsání výběrových řízení nesl odpovědnost. Ministryně Kovářová podle ní rozhodla, že uvolněné místo nebude obsazovat nikým dalším.

Ministerstvo chystalo vedle zmíněných tendrů za zhruba 750 miliónů korun také zakázku na provozování elektronického systému domácího vězení, tu ale nedávno zastavil antimonopolní úřad. Úředníci chtějí ve správním řízení prověřit, jestli ministerstvo postupovalo při vypisování dvoumiliardové zakázky v souladu se zákonem.

Reklama

Výběr článků

Načítám