Hlavní obsah

Vláda nehodlá couvat z rozhodnutí o pozemcích pro D11

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Změna smluv s majitelkami pozemků pro dálnici D11 u Hradce Králové, sestrami Ludmilou Havránkovou a Jaroslavou Štrosovou, už nepřichází v úvahu, řekl to v pondělí na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Jan Fischer. Kabinet se seznámil se stavem jednání o těchto pozemcích.

Článek

"Znovu o něčem jiném vláda vyjednávat nebude," uvedl Fischer. Zatímco se statkářkou Havránkovou, které patří drtivá většina potřebných pozemků, se stát již více méně dohodl, problémy nastaly u Havránkové sestry Štrosové. Štrosová má spoluvlastnický podíl na jednom z dotčených pozemků; rozloha podílu je zhruba 1400 metrů čtverečních.

Štrosová by měla podle vládou schválených smluv dostat výměnou jiný pozemek a doplatek podle znaleckého posudku v řádech desítek tisíc korun. Syn Štrosové a zároveň její právní zástupce David Štros se však nechce smířit s tím, že k nabízenému pozemku je omezený přístup.

Nic se již měnit nebude

Obě strany si proto vyměnily řadu e-mailů, které ministerstvo dopravy zveřejnilo. MD argumentuje tím, že Štros o omezení od počátku věděl, a nyní už smlouvy nelze měnit.

Právě kvůli problémům s pozemky Štrosové vláda před několika týdny rozhodla o vyvlastnění všech dotčených pozemků včetně těch, které patří Havránkové. Ministři rozhodli podle pravidla "buď dohoda o všem, nebo vyvlastnění". Platnost rozhodnutí o vyvlastnění vláda minulý týden pozastavila, definitivně rozhodne příští týden podle toho, zda bude dohoda sjednána, nebo ne.

Takzvaná kauza Havránková se táhne už více než 16 let; dálnice tak končí tři kilometry před Hradcem a těžká doprava je vedena přes okolní obce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám