Hlavní obsah

ČSSD chce s Trendem spolupracovat, Paroubek ho zastavit nehodlá

Aktualizováno

Expředseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělí oznámil, že magazín se sociálnědemokratickým zaměřením pro politiku, vědu, kulturu a společnost Trend, který vydává občanské sdružení Společnost Willyho Brandta a Bruna Kreiského, rozhodně letošním ročníkem nekončí. Popřel tak zprávy zdrojů z Lidového domu, které ČTK řekly, že vydavatel Trendu zápasí s nedostatkem peněz kvůli menšímu zájmu ČSSD o časopis.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Paroubek, který je předsedou společnosti i redakční rady časopisu, dodal, že po jeho odchodu z funkce šéfa sociální demokracie vedení ČSSD nemá s touto společností žádné vazby.

Podle zdrojů z Lidového domu nyní vydavatel zápasí s penězi, protože sociální demokracie, která vydává řadu jiných propagačních tiskovin, už pod novým vedením o Trend nemá takový zájem.

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nicméně v pondělí řekl Právu, že informaci o konci vydávání časopisu Trend nezaznamenal. Zároveň dodal, že bude podporovat jeho další vydávání.

„Osobně budu podporovat, aby časopis Trend mohl vycházet i nadále,“ uvedl Sobotka. Časopis totiž považuje za užitečný. Lídr soc. dem. ale upozornil, že vydavatelem není jeho strana, ale Společnost Willyho Brandta a Bruna Kreiského, které stejně jako redakční radě Trendu šéfuje expředseda Paroubek.

Na dotaz Práva, zda by podpora Trendu ze strany ČSSD byla finančního rázu, Sobotka prohlásil, že by bylo rozumné pokračovat v praxi, kdy Lidový dům odebíral část nákladu. „Bylo by rozumné v této praxi pokračovat i do budoucna,“ míní Sobotka.

Pro straníky zdarma

Magazín zprvu vycházel černobíle a na nepříliš kvalitním papíře. Poslední ročníky se ale změnily. Nyní je celobarevný a na kvalitním křídovém papíře. Vychází desetkrát ročně a je na něm cena 25 korun. Členové ČSSD a stoupenci sociální demokracie ho v rámci propagace a volební kampaně dostávali zdarma. Má také elektronickou podobu.

Paroubek již dříve uvedl, že byl původně hlavním mecenášem magazínu on, později prý čerpal z inzerce. Časopis se také tvořil v jeho kanceláři.

Odklon ČSSD od Paroubka

ČSSD zřejmě nyní projekty a kauzy spojované se stranickým předsedou Paroubkem opouští. V pondělí vyšlo rovněž najevo, že stáhla žalobu na někdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho a na ministerstvo vnitra, kterou podala kvůli takzvané Kubiceho zprávě. Sociální demokraté byli přesvědčeni, že zpráva jejich stranu před volbami v roce 2006 poškodila. [celá zpráva]

Podle úřadujícího předsedy Bohuslava Sobotky ČSSD žalobu stáhla na radu právních zástupců. Podle nich prý nyní ztratila smysl. Podle zdrojů z Lidového domu politické grémium ČSSD o stažení žaloby nejednalo. Rozhodl o tom tedy sám úřadující šéf strany bez konzultace se stranickým vedením.

Média v minulých dnech také zveřejnila informaci o tom, že Paroubek po nízkém volebním zisku ČSSD, které dali voliči místo 35 až 40 procent hlasů, o které usiloval, pouze 22 procent hlasů, míří do byznysu. Exšéf ČSSD to ale popřel.

Po rezignaci předsedy Jiřího Paroubka je v ČSSD napětí. O uvolněnou funkci stranického lídra se ucházejí Sobotka a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Sociální demokraté se začali rozdělovat na tábory jejich příznivců. Nejsou jednotní ani v tom, zda by se měl volební sjezd konat již na podzim, nebo až po podzimních komunálních a senátních volbách v řádném termínu na jaře příštího roku. Rozhodnout by o tom měl ústřední výkonný výbor, který se sejde 19. června

Reklama

Výběr článků

Načítám