Hlavní obsah

Paroubkův spojenec Benda zůstává v čele ústecké ČSSD

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Petr Benda, pravá ruka exšéfa soc. dem. Jiřího Paroubka, nadále zůstává předsedou ústecké krajské ČSSD. Na pondělním jednání krajských špiček strany, které trvalo čtyři a půl hodiny, se o vyslovení důvěry Bendovi nakonec vůbec nehlasovalo. Naopak Bendův kritik, náměstek ústeckého primátora Arno Fišera, rezignoval na funkci místopředsedy krajské organizace.

Článek

Ústecká soc. dem. se po dlouhém jednání podle ústecké hejtmanky Jany Vaňhové aspoň distancovala od lidí spojovaných s hromadnými nábory, tedy od Tomáše Horáčka nebo Karla Vrby. To samé požaduje krajské vedení i od místních stranických buněk.

„Zadání celého krajského výkonného výboru je se plně distancovat od praktik pana Horáčka, pana Vrby a pana Bergera, které krajský výkonný výbor odsoudil,“ řekla novinářům Vaňhová. Pokud by došlo k porušení tohoto usnesení, hrozilo by podle hejtmanky místním organizacím ČSSD i zrušení.

O odvolání Bendy se vůbec nejednalo

Benda po jednání novinářům potvrdil, že o jeho odvolání se vůbec nejednalo. Podle informací Práva ale byl na jednání nervózní. Navíc si vedení krajské ČSSD odsouhlasilo embargo pro média, vyjadřovat by se měl právě jen Benda.

Zatímco Benda ve funkci zůstal, jeho kritik Fišera rezignoval na funkci místopředsedy krajské organizace. O rezignaci se Právo dozvědělo neoficiálně, Fišera ji nejprve nechtěl komentovat s odkazem na embargo. Nakonec ale potvrdil, že rezignoval.

Podle Fišery neřeší Benda podivné praktiky s náborem členů v kraji. „Pan předseda dlouhodobě ví o těchto praktikách, neřeší to a pro mě není přijatelné dál mu pomáhat v předsednictvu,“ uvedl. O rezignaci na funkci místopředsedy ústecké krajské ČSSD podle informací Práva uvažoval i děčínský soc. dem. a poslanec Jaroslav Foldyna, ale nakonec tak neučinil.

Nábor v Litoměřicích se bude dál řešit

Pokud jde o litoměřickou kauzu, žádné definitivní rozhodnutí nepadlo. Přítomný šéf ústřední kontrolní komise ČSSD Martin Starec ale navrhl postup, jak případ vyřešit. Krajská a okresní kontrolní komise má do konce měsíce dodat zprávu o průběhu litoměřického setkání v restauraci Koliba. Vyšetřit se má úloha Horáčka i to, že měl s sebou v Litoměřicích vyplněné přihlášky do ČSSD.

Stávající šéf ústecké soc. dem. Benda takový postup podpořil. „Myslím, že je to jediné správné, co udělat,“ řekl novinářům s tím, pokud se prokáží pochybení, může přijít na řadu i rušení místních stranických buněk a přeregistrace.

Právě s přeregistrací všech členů ČSSD v Ústeckém kraji přišel na jednání Foldyna. Tento návrh ale neprošel. Foldyna ale deklaroval, že je připraven návrh na kompletní přeregistraci předložit ústřednímu výkonnému výboru strany, který v sobotu zasedá v Praze.

Krajská radní Jana Ryšánková, která byla svědkem litoměřické schůze, neskrývala stejně jako Fišera po večerním jednání rozhořčení. „Nic se nezměnilo, vůbec nic,“ pronesla, když vycházela ze dveří po skončení jednání.

Ryšánková kritizovala, že vedení krajské soc. dem. nereagovalo konkrétními opatřeními na litoměřickou schůzi a teprve si vyžádalo zprávu stranických kontrolorů. Ta přitom byla podle Ryšánkové k dispozici už na večerním dlouhém jednání. Podle Ryšánkové je ve zprávě uvedeno, že v Litoměřicích hlasovali i lidé, kteří nejsou členy strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám