Hlavní obsah

ODS a TOP 09 plánují změnu Ústavy, mají ale neshody

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vyjednavači stran TOP 09 a ODS Petr Gazdík a David Vodrážka se shodli na tom, že chtějí provést změnu Ústavy. Sdělili to v nedělní Partii na TV Prima. Cílem je především umožnit přímou volbu prezidenta, na níž se už trojkoalice shodla. V diskusi se však ukázaly spory.

Článek

Napětí mezi stranami se prokázalo, když Gazdík řekl: "ODS není vítězem voleb, už nemá těch 35 procent. Není možné, aby ODS válcovala VV nebo TOP 09.“

I volba prezidenta naznačila třenice. „My jsme jako ODS zastánci zastupitelské demokracie,“ řekl Vodrážka, uvedl ale, že poslední volba prezidenta byla tak nedůstojná, že se přiklonili k přímé volbě.

Gazdík ale zdůraznil, že to byl problém minulé Sněmovny. A řekl, že TOP 09 chce ještě více: „Česká ústava potřebuje dvacet let po revoluci hlubší změny. Jsou tam další věci, které potřebují revizi, odborníci by měli říci, co s českou Ústavou dál.“

Podle Gazdíka by se mělo zasáhnout do toho, aby neměla Sněmovna tak velké pravomoci, naopak ty prezidenta by zachoval. Ty nechce omezovat ani ODS.

ODS chce, aby kandidáty navrhovaly strany

Obě strany se zatím nemohou dohodnout na podobě volby. Podle ODS by měli být kandidáti na hlavu státu navrhováni stranami, aby tam nemohli, jak řek Vodrážka „kandidovat hokejisté“. Obě strany se však zatím nemohou dohodnout na přesné podobě volby.

„Vyšli bychom ze současného systému volby do Senátu,“ uvedl Gazdík a dodal: "Byl by dvoukolový. ODS má mírně odlišný názor, ale shodujeme se na tom, že by přímá volba byla schválena na podzim letošního roku.“

Vodrážka ještě zmínil, že prioritou je pro ODS právě přímá volba prezidenta. „Snížení platu činitelům a imunita jsou signálem pro veřejnost,“ dodal ještě k plánovaným změnám.

Spornější otázce volby starostů se oba vyjednavači vyhnuli.

Reklama

Výběr článků

Načítám