Hlavní obsah

Bouřky na jihu Moravy a na Vysočině napáchaly velké škody

Právo, ČTK, hon
Brno
Aktualizováno

Celou noc odstraňovali hasiči v Jihomoravském kraji a na Vysočině škody, které napáchaly v sobotu odpoledne a večer prudké bouřky. Ty si vyžádaly jednu oběť, v Blansku spadl strom na ženu. Další žena byla v ohrožení života v Sedlešovicích na Znojemsku. Topila se v Dyji, ale dočkala se pomoci.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Popadané stromy uzavřely silnici do Nové Huti.

Článek

Na silnice v jihomoravském kraji napadaly v noci desítky stromů, které postupně hasiči rozřezávají a odstraňují. V Troubsku a Ostopovicích na Brněnsku sesuv půdy zablokoval jeden jízdní pruh. Nejvíce škod bouřka napáchala na Blanensku, kde padající stromy zablokovaly hlavní silniční spojnici mezi Blanskem a Brnem a poškodily střechy chat v rekreační oblasti v Jedovnicích. Zcela neprůjezdné v noci zůstávaly silnice z Kateřiny na Olešnou, z Blanska do Olomučan a ze Křtin do Adamova.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Popadané stromy odřízly přístup do obce Olešná na Blanensku, hasiči se museli do vesnice doslova metr po metru prořezávat.

Smršť zasáhla také do železniční dopravy. Až do rána zůstal neprůjezdný úsek mezi Ivančicemi a Oslavanami na Brněnsku. "Voda tam podemlela železniční trať a hromady hlíny a kamení z náspu zavalily polovinu souběžné silnice," popsal mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Velké škody voda napáchala v Brně. V Králově Poli hasiči zachraňovali tříčlennou osádku dodávky, která uvízla v laguně a voda začala zaplavovat kabinu auta. Museli také odčerpávat vodu ze sklepů a výkopů. V České ulici hrozilo, že by mohlo dojít k výbuchu plynu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Hasiči museli čerpat vodu po prudké bouři i na několika místech v centru Brna, na České ulici voda zatopila sklepní restauraci.

Hasiči čerpali vodu ze suterénu porodnice na Obilním trhu, z nemocnice Delta v Drobného ulici a hotelu v Lidické ulici. V Brně-Chrlicích v Davídkově ulici našli ráno policisté auto uvízlé v potoce. Nikdo v něm nebyl, informoval dispečer hasičů, kteří vůz vyprošťovali.

Problémy v dalších krajích

Bouřky na Vysočině v noci vyvracely stromy do silnic, tratí a elektrického vedení. Nejvíc bylo postiženo Třebíčsko, kde je stále část domácností bez dodávek proudu, stejně jako na Telčsku. Na Třebíčsku se také ještě odstraňují vyvrácené stromy.

Podle údajů krajských hasičů byli kvůli bouřkám zraněni tři lidé.  Zranění lidé utrpěli kolem 19:30 v Třebíči, kde na osobní auto spadl strom.

Hasiči v kraji  zasahovali téměř u 90 událostí.

Po silných bouřkách spadl na Přerovsku strom a poškodil ventil zásobníku plynu. Záchranáři oblast uzavřeli, měří koncentraci plynu v ovzduší.

Bouře narušila festival

Kvůli prudké bouři, provázené průtrží mračen, byli nuceni pořadatelé v sobotu těsně před půlnocí předčasně ukončit hudební festival Inkubátor, který se jedenáctým rokem konal v Havířově. Asi dvě tisícovky zmoklých návštěvníků tak bohužel musely oželet největší hvězdu večera - punkrockovou legendu, kapelu The Exploited.

„Mrzí nás to více než návštěvníky. Museli jsme kvůli průtrži mračen zrušit vystoupení dvou posledních kapel včetně Exploited,“ uvedl ředitel festivalu Marek Slonina.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám