Hlavní obsah

Na volby nakonec dorazilo 45 stížností

Aktualizováno

Do pátečních 16:00 mohli lidé a subjekty nespokojené s průběhem sněmovních voleb podat u Nejvyššího správního soudu stížnost. Soud jich nakonec obdržel 45, přičemž tři z nich přišly od politických stran a hnutí a zbylé od občanů. Novinkám to potvrdil mluvčí Nejvyššího správního soudu František Emmert.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dvě z těch letošních sepsali zástupci Suverenity - bloku Jany Bobošíkové, které ke vstupu do Sněmovny chybělo půldruhého procenta hlasů. Podněty se týkají klíče volebních modelů, podle kterých si Česká televize zvala zástupce kandidujících stran, a údajného rozdílu mezi skutečným a zveřejněným počtem odevzdaných hlasů v jednom z téměř 15 tisíc volebních okrsků.

Stížnost podal také lídr strany Volte Pravý Blok Petr Cibulka, který si stěžuje na to, že "masmediálně ostře diskriminační a nerovný charakter" voleb z nich dělá reality show předem určených vítězů a poražených. Cibulkova strana ve sněmovních volbách získala  půl procenta hlasů.

Lidé i kandidující strany mohou navrhnout neplatnost volby byť jen jednoho poslance tehdy, pokud podle nich výsledek volby ovlivnilo porušení volebního zákona. NSS má na vyřízení stížností 20 dní od jejich doručení, rozhodnout by měl tedy do začátku července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám