Hlavní obsah

Drobil: Nová ODS nabídne to nejlepší z klausovské i topolánkovské odéesky

Právo, Lukaš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kandidát na místopředsedu ODS a čerstvě zvolený poslanec Pavel Drobil se zdržel vysvětlování špatného volebního výsledku pražské ODS, která měla pod vedením Pavla Béma blížeji k Hradu než k centrálnímu vedení strany. Podle Drobila se na výsledku podepsal fenomén Karel Schwarzenberg (TOP 09) a chyby ze strany ODS jako celku. Nicméně věří, že z kongresu vzejde nová ODS snoubící to nejlepší z klausovského i topolánkovského směru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pavel Drobil

Článek

Do ODS jste vstoupil v roce 2000, tedy za opoziční smlouvy s ČSSD. Byl jste tehdy úspěšný advokát a podnikatel...

Ne, advokát.

Co vás k tomu vedlo zrovna v této době?

Už na studiích jsem byl člen Mladých konzervativců, takže politika mě zajímala. Tenkrát jsme se nějak potkali s tehdejším šéfem bohumínské ódeesky Pavlem Zelkem. Bavili jsme se, slovo dalo slovo a já jsem do ódeesky vstoupil.

Pracoval jste jako poradce náměstků ministra financí v letech 2001 až 2002. Takže za Jiřího Rusnoka?

To bylo před tím za pana Pavla Mertlíka a potom za pana Rusnoka (oba za ČSSD – pozn. red.).

To jste byl vyslanec ODS, nebo jste tam působil jako odborník? Jak jste se k tomu dostal?

Znal jsem tehdy jednoho poradce, pana náměstka Miloslava Hejnáka. Jednou mi řekl – protože naše advokátní kancelář se vždy specializovala na práva akciových společností, investiční společnosti, investiční fondy – že se budou připravovat velké změny zákonů o kapitálovém trhu a o cenných papírech. No a náměstek chtěl někoho, kdo by mu tyhle legislativní věci předpřipravil. Pochopil jsem, že chtěl někoho mimo ministerstvo financí, tak mě oslovil. S panem náměstkem jsme se domluvili. Poté, co ministr Mertlík abdikoval, nastoupil jako náměstek Jaroslav Šulc a dohodli jsme se, že tu práci dokončím.

Přišel jste do styku s tehdejším premiérem Zemanem?

Ne.

Jak se vlastně díváte na dobu opoziční smlouvy, o níž se traduje, že šlo o rozdělení moci mezi ČSSD a ODS?

Berte to tak, že mi tehdy bylo 29 let.

Ale byl jste členem ODS.

To ano. Nebudu hodnotit, jestli opoziční smlouva tehdy byla dobře, nebo špatně. Jsem ale naprosto přesvědčen, že v celkovém kontextu ódeesce ublížila a výsledkem byla v roce 2002 volební prohra a na čtyři roky skutečná opozice.

Právě na rok 2002 se chci teď zeptat. Vaší nejvýznamnější politickou funkcí bylo náměstkování u někdejšího moravskoslezského hejtmana Evžena Tošenovského. Ten se v tom roce postavil jako alternativa Václavu Klausovi. Předpokládám, že jste Tošenovskému fandil.

No fandil. Já jsem nepatřil k jeho nejbližšímu okolí, to vůbec ne, ale byl jsem jedním z těch, který mu v té době říkal, že by pro ódeesku nebylo špatné, kdyby ji vedl.

Byl jste v témže roce na slavném kongresu ve Františkových Lázních?

Tam jsem nebyl.

Přál jste to favoritovi Petru Nečasovi, nebo Mirku Topolánkovi, který nakonec Klause v čele strany nahradil?

Přiznám se, že jsem pana Topolánka neznal, i když byl z našeho regionu. Takže ono to teď bude znít trošku oportunisticky vzhledem k tomu, co se asi stane na kongresu, a že Petr Nečas sestavuje vládu. Ale tehdy mi Nečas přišel jako přirozený nástupce poté, co to vzdal Tošenovský. O Topolánkovi jsem věděl, že to je senátor za Ostravu, ale žádný kontakt mezi námi tenkrát nebyl. Teď to ani nechci říkat, protože bych si naštval senátory, ale já jsem tu senátní politiku moc nevnímal.

Jak byste zhodnotil éru ODS v čele s Topolánkem?

Na to je brzo, všichni máme v paměti ten neblahý závěr. Období bych rozdělil na dvě části. To byl Mirek Topolánek od roku 2002, kdy se ODS pod jeho vedením velmi důstojně vyrovnala s předsedou Klausem, kterého úspěšně prosadila na prezidenta.

Pak samozřejmě vnímám situaci po krajských volbách. V době nástupu evropského předsednictví to byl druhý vrchol Mirka Topolánka, ale i všech jeho tehdejších kolegů ve vládě. Od pádu vlády si myslím, že jak ODS, tak Topolánek vršili spoustu chyb. Jednou z nich určitě byl Topolánkův odchod ze Sněmovny. Určitě ani poslední kongres nebyl nic, na co bychom měli být pyšní. Samozřejmě do Topolánkovy hlavy nevidím. Myslím, že v určitém okamžiku ztratil motivaci.

Říká se o vás, že jste nejbohatším poslancem ODS.

Vůbec nevím. Někde jsem to četl, ale já nevím, jak jsou na tom ostatní kolegové. Mě to nezajímá. To jsou takové výkřiky do tmy.

Platí, že odejdete z orgánů městských či krajských firem, jak to požadoval nejdřív i u poslanců, nyní jen u ministrů Petr Nečas?

Naprosto. Mám podepsanou rezignaci z dozorčí rady Letiště Ostrava. Jde jen o to, ji fyzicky doručit na krajský úřad, což se stane v pátek, nebo v pondělí. Mám před sebou poslední schůzi jako předseda dozorčí rady Lesů ČR, která bude projednávat výsledky za rok 2009. Považoval bych za trošku nefér, kdybych tam nebyl, protože jsem tam byl celý rok členem, ale hned z té funkce odejdu. Myslím, že je to správné nejen proto, že to vyjádřil Petr Nečas, ale už kvůli tomu, že nastoupí nový ministr zemědělství. Já jsem tam byl reprezentantem státu a myslím, že on má právo svého člověka, který tam bude hájit zájmy zřizovatele, si vybrat sám. Ani nevím, z jaké strany bude.

Máte podíl v Lázních Darkov, což je soukromá firma. Už dřív jste mi řekl, že jste je koupil v době, kdy jste nebyl v politice. Teď, když jste veřejná osoba, zveřejníte, kolik si ročně vyděláte?

Je to v řádu několika desítek tisíc korun měsíčně.

Předsedou dozorčí rady lázní zůstanete?

Já se o tom pobavím s Petrem Nečasem, je to firma, kterou se svým společníkem máme napůl. Získali jsme ji transparentně. Ale mělo-li by to být překážkou čehokoli, tak nemám vůbec žádný problém z dozorčí rady odejít. Nic to ale nemění na tom, že zůstanu spolumajitelem té firmy.

Měl jste Topolánkovu podporu, jmenoval vás mezi možnými nástupci v čele ODS. Nyní máte blízko k Nečasovi. Mluví se o vás jako o jednom z významných hráčů před kongresem ODS. Před sjezdy se dělají dohody regionů, jaká jednání se vedou?

Jako před každým kongresem. Kdo říká, že na kongres jede jako nepopsaný list, že tam pronese projev a na základě toho očekává, jakou dostane podporu od delegátů, tak není zcela upřímný. Na druhou stranu to, co se teďka píše, že se tady vytváří nějaká koalice velkých měst a krajů (Praha–střední Čechy–Brno–Ostrava), je nesmysl. My se spolu bavíme tak, jak se spolu bavíme běžně, když není kongres. Bavíme se i s jinými oblastmi, než byly popisovány. Mnoho času na nějaké velké dohody nemáme, protože spousta z nás sedí ve vyjednávacích týmech. Takže jak kongres dopadne, uvidíme.

Někdy v budoucnosti byste chtěl být stranickým šéfem?

Někdy v budoucnosti? Kdo dělá kariéru v politické straně a říká, že nemá žádné ambice a že nikdy nechce být prvním místopředsedou a já nevím kým, samozřejmě nemluví pravdu. Nebo nevím, proč v té straně je.

Co říkáte na prohru ODS v Praze se Schwarzenbergovou TOP 09?

Všechno je jednou poprvé a doufám, že v tomto případě naposledy. To bych kolegům z Prahy hodně přál. Musí se zanalyzovat, co se stalo v posledním roce. Tady se straně ne úplně nové – aspoň podle osob, které v ní hrají hlavní roli – podařilo voliče přesvědčit, že s osobou jednoho výrazného slušného politika je možné získat takovýto bonus.

Jestli to není spíš tím, že pražská ODS má špatnou pověst.

ODS jako celek udělala spoustu chyb. Že určitě to je mix pro mě neuvěřitelného fenoménu jménem Karel Schwarzenberg a na druhé straně i chyb ODS, to je bez debaty. Věřím, že z kongresu vyjde nová ODS, která bude schopna nabídnout veřejnosti to nejlepší z jak té klausovské, tak té topolánkovské ódeesky. TOP 09 teď bude dělat skutečnou politiku a je otázka, zda občané tohle budou dál vnímat jako nový fenomén, nový styl politiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám