Hlavní obsah

Příští volby by mohly proběhnout i přes internet, shodli se experti rodící se koalice

Praha

V příštích volbách do Sněmovny by již mohli občané hlasovat prostřednictvím internetu. Plyne to z vyjádření vyjednavačů ODS, TOP 09 a VV, kteří by občanům rádi umožnili elektronické hlasování již za dva roky při klání do Senátu. Strany také hodlají podpořit vznik protikorupčních státních zastupitelství a zvláštních soudů nebo soudních senátů, které by úplatkářství trestaly.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Návštěva volební místnosti by již v budoucnu nemusela být nutná

Článek

Zavedení voleb po internetu tvořilo zvláštní kapitolu jednání stranických odborníků na legislativu. Zástupci stran se dohodli na jejich vyzkoušení v roce 2012. Do Senátu by občané poprvé mohli volit elektronicky, dodal předseda VV Radek John. Pokud se internetová volba osvědčí, bude ji možné později zavést i pro volby do Sněmovny.

Vedle Johna předstoupil před novináře i Marek Benda (ODS). V otázkách justice a protikorupčních opatření něj zatím nejsou žádné nepřekonatelné rozpory. Vyjednávači prý již shodli i na tom, jak se vypořádat s požadavky Věcí veřejných na zavedení protikorupčních testů.

Přesnou úpravu zatím zveřejnit nechtěl s tím, že teprve příští týden bude expertní tým dávat dohromady konkrétní formulace. Platí podle něj ale to, že Věci veřejné budou respektovat princip, podle nějž stát nesmí sám provokovat trestnou činnost. ODS a TOP 09 jsou prý zase připraveny protikorupční testy v limitech povolených ústavou zavést.

Soudcům má ulehčit více asistentů

Podle Johna by strany chtěly zřídit speciální protikorupční soudy. Pokud by nebyly dostatečně vytíženy, stačilo by zavést protikorupční senáty u stávajících soudů. Vše záleží na dalších analýzách, uvedl předseda VV.

Také podle Bendy je v tomto bodě shoda. Je podle něj ale třeba odborně posoudit, zda vzniknou zvláštní protikorupční soudy či jen soudní senáty. Strany podporují i zvýšení počtu soudních úředníků a asistentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám