Hlavní obsah

Počátek prázdnin slibuje teplo a bouřky, mezitím se ochladí

Právo, Novinky, jas, fal, den
Aktualizováno

V následujících 30 dnech se podle dlouhodobé předpovědi, kterou ve čtvrtek vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) mohou lidé těšit spíše na nadprůměrné teploty a průměrný příděl srážek a bouřky. Příští týden se však nejprve ochladí. Do té doby jsou v ohrožení teplotní rekordy, jeden byl ve čtvrtek překonán v Českých Budějovicích.

Článek

V dlouhodobém výhledu meteorologové očekávají pro dekádu do 20. června zejména v úvodu teploty nad 30 stupňů Celsia. Další dny budou podle meteorologa Josefa Hanzlíka z ČHMÚ spíše oblačné se srážkami, které  se objeví v souvislosti s bouřkami. Zároveň se ochladí.

V závěru dekády by však mělo srážek postupně ubývat. V noci se teploty budou pohybovat mezi 20 a 14 stupni, přechodně mezi 13 a sedmi. Denní maxima se dostanou na 18 až 24 stupňů Celsia.

Následující období do konce června by mělo být spíše polojasno s přeháňkami a bouřkami. Srážek bude opět přibývat koncem dekády. Noční minima klesnou na 15 až devět stupňů Celsia, přes den se teploty budou pohybovat kolem 20 stupňů, s tím, že uprostřed dekády bude přechodně i tepleji.

Letní charakter lze podle meteorologů očekávat počátkem července. Oblačné dny se budou střídat s těmi slunečnými teploty se přes den budou pohybovat mezi 20 a 26 stupni Celsia. Mohou se objevit i tropické třicítky. V noci a nad ránem bude mezi 15 a devíti stupni.

Výhled počasí na dalších 30 dní
1. dekáda (11. až 20. června)
oblačno s bouřkami, teploty přes den 18 až 24, zpočátku ještě přes 30 stupňů Celsia
2. dekáda (21. června až 30. června)
polojasno s přeháňkami a bouřkami, teploty přes den 19 až 25, následně  22 až 28, koncem dekády se znovu ochladí na 16 až 22
3. dekáda (1. až 10. července)
střídaní slunečných a oblačných dní, teploty přes den 20 až 26, při vyjasnění až 30

V Budějovicích padl teplotní rekord

V Českých Budějovicích padl ve čtvrtek teplotní rekord z roku 1937, kdy meteorologové naměřili 32,4 stupně Celsia. Po 17. hodině se rtuť teploměru zastavila na 33,1 stupně.

„Podobné to bude i zítra. Pro tento den je rekord na stejné úrovni jako ten dnešní z roku 1937. Pravděpodobně i zítra tak bude překonán,“ řekla Právu meteoroložka z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Svatava Křivancová.

Rekordní teplota přidělává práci českobudějovickým záchranářům. „Jezdíme ke kolapsovým stavům i lidem, kteří jsou obecně nemocní. Na takové teploty prostě naše tělo není stavěné,“ řekl Právu Lumír Mraček, lékař českobudějovické zdravotnické záchranné služby. „Počet výjezdů se zvýšil až o jednu třetinu. Problémy měli hlavně nemocní lidé. Jezdili jsme k případům od kolapsových stavů až po cukrovky.“

V Ostravě ve čtvrtek meteorologové naměřili „jen“ 31,5 stupně, v Mošnově na Novojičínsku ale už mají za sebou tropickou noc, kdy teplota neklesla po 20 stupňů.

Praha ani Brno se také rekordů nedočkaly, rtuť teploměru v Klementinu se zastavila na 29,3°C, v moravské metropoli také třicítka těsně odolala.

Reklama

Výběr článků

Načítám