Hlavní obsah

Přímá volba prezidenta bude, dohodli se lídři budoucí koalice

Praha
Aktualizováno

Hlavní vyjednávači ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) ve čtvrtek ráno po jednání oznámili, že začnou pracovat na kompletním legislativním návrhu, který by umožnil přímou volbu prezidenta. Chtějí také zavést klouzavý mandát pro ministry, kteří jsou zároveň poslanci.

Článek

K přímé volbě prezidenta byla zdrženlivá zejména ODS včetně jejího lídra Petra Nečase. „Nicméně vždycky jsem říkal, že když bude kompromis o přímé volbě prezidenta, tak to budu akceptovat. A myslím si, že to je názor většiny občanských demokratů,“ vysvětlil Nečas.

Zároveň dodal, že přímá volba, tedy celostátní hlasování občanů o prezidentovi, by neměla být spojována s rozšířením pravomocí hlavy státu.

Foto: Michal Krumphamzl, ČTK

Zleva Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John

S tím ale zcela nesouhlasil šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Měli bychom se zamyslet, že po 20 letech by si Ústava zasloužila revizi, že ta vyváženost rozdělení kompetencí mezi hlavou státu, Senátem a Sněmovnou není úplně v pořádku, ale to je na odbornou diskuzi,“ řekl Schwarzenberg.

„Přiznejme si, že ta Ústava byla napsána ve velkém spěchu a za zvláštních podmínek,“ doplnil lídr TOP 09. Šéf Věcí veřejných Radek John k tomu podotkl, že zatím strany vyjednávaly pouze o tom, kde existují průsečíky různých variant na změnu Ústavy. Přímou volbu ale podle něj chce VV zavést velmi brzy.

Ministr-poslanec by nemusel sedět na dvou židlích

Na jednání K9 za účasti tří vyjednavačů zastupujících tři pravicové strany se probírala také možnost zavedení tzv. klouzavého mandátu pro poslance, kteří dostanou ministerské křeslo.

Poslancům, kteří jsou zároveň členy vlády, by to umožnilo po dobu ministerské funkce vzdát se mandátu. Na jejich místo ve Sněmovně by nastoupil náhradník. Nyní člen kabinetu může opustit křeslo v dolní komoře parlamentu jen nenávratně.

Lídři stran zasedli už v šest ráno

Schůzka začala netradičně už v šest ráno. "Mozky fungují trochu pomaleji," konstatoval jeden z vyjednávačů ODS David Vodrážka. Naopak Nečasovi prý ranní vstávání nevadilo. Včas nedorazil na schůzku předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, nestačila mu ani akademická čtvrthodina. Přišel v 06:20.

Právě Schwarzenberg nebyl s časnou hodinou jednání příliš spokojen. Ve středu na tiskové konferenci, když Nečas před novináři řekl, že všechny strany na to přistoupily dobrovolně a radostně, šéf TOP 09 bodře poznamenal: „Dobrovolně ano, ale radostně ne!“

Jde o třetí jednání stranických špiček možné koaliční vlády. Ve středu diskutovali hlavně o školství a o škrtech v rozpočtu ministerstva obrany. Shoda je na zavedení školného. Na tom, jakou by mělo mít podobu, se ale zvláštní vyjednávací skupina ještě neshodla. Věci veřejné narazily s požadavkem převést deset miliard z obrany na školství.

Hlavní vyjednávací skupina původně plánovala, že se bude scházet jednou týdně. Ve středu Nečas konstatoval, že jednání budou třeba každý druhý den, nebo denně. O jednotlivých tematických okruzích vyjednávají straničtí odborníci celkem v sedmi skupinách.

Anketa

Jste pro zavedení přímé volby prezidenta?
Ano
92,6 %
Ne
7,4 %
Celkem hlasovalo 24943 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám