Hlavní obsah

Odhalení šikanování učitelů přimělo radní k odvolání ředitelky školy

– Staňkov
Právo, Patrik Biskup

Prohlídky osobních věcí, trest za jakýkoliv náznak kritiky, ponižování, černá listina či bonzování na kolegy. Nenechte se mýlit, nejde o žádný vězeňský režim, ale o vztahy mezi vedením Základní školy ve Staňkově a některými jejími zaměstnanci.

Foto: Profimedia.cz

Radní odvolali ředitelku. (Ilustrační foto)

Článek

Praktiky, které lze směle označit za šikanu, stály místo ředitelku školy Marii Gruberovou, která stála v čele školy deset let. Ve středu ji odvolali radní města.

„Situace už byla neúnosná. Chování ředitelky školy a její zástupkyně hraničilo s pošlapáváním lidské důstojnosti. Nedokázaly zajistit příznivé pracovní podmínky pro všechny zaměstnance školy, přičemž se samy staly aktivním činitelem pro vyhrocení situace na pracovišti a s tím spojené neúnosné mezilidské vztahy mezi jednotlivými zaměstnanci a vedením školy,“ prohlásil starosta Staňkova Alexandr Horák (ODS).

Podle něho ředitelka jako statutární zástupce školy neplnila právní povinnosti vyplývající z vykonávané funkce. „Vyzvali jsme ji k rezignaci, ale ona to odmítla. Proto jsme přistoupili k jejímu odvolání,“ pokračoval.

Učitelů se zastali i rodiče žáků

Podnět k odvolaní Gruberové dostala radnice letos v dubnu. „Přišel nám otevřený dopis pedagogů, kteří označili situaci na škole za poslední rok za velmi vyhrocenou,“ řekl dále starosta.

Učitelů se zastali i rodiče žáků. „Kolektiv pedagogů byl tak rozeštván, že se to projevilo i na dětech. Rapidně se zhoršily v prospěchu, doma plakaly, že na ně někteří učitelé křičí a hrubě jim nadávají. Do školy tak chodily s odporem, některé z toho ráno zvracely,“ uvedla jedna z matek, která se podepsala pod stížnost adresovanou radním.

Nespokojeným zaměstnancům nakonec město dalo za pravdu. „Měli jsme tady proti sobě tvrzení dvou stran. Prověřili jsme situaci a zjistili, že problém existuje. Změnu vedení školy doporučily i odbory a školská rada ,“ sdělil dále starosta.

Učitelé nechtějí o vztazích moc mluvit

Pedagogové nechtějí o vztazích s vedením školy příliš hovořit. Přesto poukázali na některé kroky ředitelky. „Například jsme byli upozorněni, s kým je dobré se stýkat a naopak s kým to není žádoucí .Některým z nás vedení prohledalo osobní věci ve skřínce bez našeho vědomí,“ řekl jeden z nich.

„Bylo to opravdu nechutné a nedůstojné lidí ve školství. Nedovedete si představit, kolik jsem z toho měla bezesných nocí,“ reagovala Marie Roubalová, která ve škole učí a je zároveň zastupitelkou města.

Ředitelka školy žádnou vinu necítí. Podle ní jde o komplot méně pracovitých zaměstnanců. „Nejsem si vědoma žádného právního pochybení. Budu se bránit soudem,“ prohlásila Gruberová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám