Hlavní obsah

Experta na komáry v kraji nezrušili, teď jsou rádi

Právo, Milan Vojtek
Břeclav/ veselí nad Moravou

Před časem chtěli jeho funkci zrušit. Dnes je Oldřich Šebesta pro několik jihomoravských okresů jedním z velmi důležitých lidí. Rozhoduje, kdy a kde vyrazit do boje s komáry.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Oldřich Šebesta kontroluje larvy v tůních kolem Veselí nad Moravou.

Článek

Ještě na začátku května Šebesta předpovídal klasický rok s komáry v počtu relativně obvyklém. Nyní prognózu, minimálně pro některá místa, upravuje. „Oblasti, které jsem zatím prozkoumal, na tom nejsou nějak špatně,“ řekl odborník. Projel Znojemsko, monitoroval Hodonínsko.

„To nejhorší mě ale teprve čeká. Chystám se na soutok Moravy a Dyje do lesů kolem Lanžhota na Břeclavsku,“ upřesnil. Místa, která zaplavila rozlitá Kyjovka, voda odpouštěná z Moravy i ta, která se do lesů dostala průsaky, se mění v obří líheň hmyzu a situace tam bude nejhorší.

Odborný asistent břeclavského pracoviště Krajské hygienické stanice Šebesta je specialistou na komáry. Objíždí lokality, kde se líhnou, a mapuje situaci. V jednotlivých místech počítá, kolik je komářích larev ve vodních plochách a v jakém jsou vývojovém stadiu. To rozhoduje o účelnosti a termínu ošetření příslušného místa.

Na základě jeho posudku přicházejí další lidé, aby expertem vybraný region ošetřili. Ve středu objížděl okolí Veselí nad Moravou na Hodonínsku, aby zjistil, jak postupuje vývoj larev komárů v lokalitách, které letos již dvakrát zaplavily povodně.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Oldřich Šebesta při práci

„Kalamita? Trochu se bráním hovořit o kalamitě, protože v této oblasti bych asi musel pokaždé označit výskyt komárů jako kalamitní,“ dodal.

Obce, kde je zapotřebí provést postřik proti komárům, mohou počítat s pomocí kraje. „Jihomoravský kraj má k dispozici zásobu postřiků proti komárům, kterou distribuujeme obcím podle jejich potřeby. Dáváme jim Vectobac bezplatně, v rámci vyhlášeného stavu nebezpečí,“ uvedl hejtman Michal Hašek.

Foto: Milan Vojtek, Právo

V některých lokalitách jižní Moravy by se mohla vyhlašovat kalamita každým rokem, říká odborník na komáry Oldřich Šebesta.

„Spolupracujeme se Šebestou my i Lesy České republiky. Na základě jeho pokynů se stříká v oboře Soutok. Požadavky na postřik proti larvám dáváme jeho prostřednictvím kraji. Vybavili jsme se ale i postřikem proti dospělým jedincům, asi jej bude zapotřebí,“ řekl starosta Lanžhota na Břeclavsku František Hrnčíř (nezávislý).

Funkce, kterou zastává Šebesta, měla být zhruba před dvěma lety zrušena. Záměr tehdy vyvolal obrovský ohlas v regionu a starostové se za odborníka jednoznačně postavili. Jih Moravy je každoročně místem komáří invaze a specialista, který je schopný určit správný okamžik k ošetření povodňových lagun a lesních tůní, má v regionu své opodstatnění. Akce na zachování jeho profese byla nakonec úspěšná a obyvatelé jihu Moravy mají i dnes šanci na významnou eliminaci komáří invaze, protože boj s komáry je ve správných rukou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám