Hlavní obsah

Kočí: Nebudou-li testy korupční odolnosti, do koalice nepůjdeme

Novinky, jim

Programová ředitelka Věcí veřejných Kristýna Kočí na chatu Novinek zdůraznila, že VV ze svých programových priorit neustupují, a to ani v případě kontroverzních bodů, jako je například "testování korupční odolnosti" nebo rušení poplatků. Trojkoaliční vláda vznikne jen za předpokladu shody na těchto tématech, uvedla vyjednávačka za VV.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kristýna Kočí

Článek

„Z ničeho pro nás zásadního jsme ještě během jednání neustoupili,“ ohradila se Kočí na dotaz, jestli nejmenší strana jednající o trojkoalici s TOP 09 a ODS ustupuje od svého programu.

Korupční balíček byl a vždy bude naší absolutní prioritou a z testování korupční odolnosti rozhodně nehodláme ustoupit, stejně jako z radikální reformy a škrtů v rozpočtu armády,“ odpověděla Kočí na otázku, zda VV přestaly trvat na agentovi provokatérovi a miliardových škrtech v armádě. Dodala, že nepodaří-li se tyto priority na trojstranném jednání prosadit, VV do vlády nevstoupí a podpoří menšinový kabinet v otázkách rozpočtové odpovědnosti.

„Institut testování korupční odolnosti je náš velký bod programu a lpíme na něm. V rámci strany taková testování již provádíme na našich členech. Strana má právo testovat své poslance či zastupitele korupční nabídkou. Každý člen pak má povinnost tento pokus o korupci ihned nahlásit. V případě nenahlášení je okamžitě vyloučen ze strany. Jen pro informaci, zatím naše všechna vnitrostranická testování proběhla úspěšně,“ podotkla poslankyně.

Předseda VV Radek John ve středu potvrdil, že od agenta provokatéra neustupuje, jen ho nahradil institutem předstíraného úplatku. Poukázal přitom na to, že v zákonech už je zakotven předstíraný nákup věci a předstíraný prodej drog.

ODS i TOP 09 ale mají právě s tímto bodem problém a navrhují spíše systémová řešení prevence korupčního prostředí. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg již dříve prohlásil, že stát nesmí žádným způsobem podněcovat k trestné činnosti.

Skeptický byl Schwarzenberg ve středu také ke škrtům v armádě podle představ Věcí veřejných. Podle něj v rozpočtu armády úspory ve výši deseti miliard najít nelze. John ohlásil, že jejich odborníci budou ještě rozpočet analyzovat.

Zdravotní poplatky ještě nemají vyhráno

Kočí během chatu také odmítla, že by strana odstoupila od plošného rušení poplatků ve zdravotnictví s tím, že debata na téma zdravotnictví je teprve na začátku. „Věřím, že nalezneme shodu na reformě. Definování zdravotnického standardu, který bude hrazen plně z pojištění, a tedy zdarma, je dnes velkým tématem vyjednávání. Věřím, že se nám podaří toto prosadit,“ uvedla Kočí.

Řada otázek směřovala také k tomu, jak se Věci veřejné brojící proti „politickým dinosaurům“ vypořádaly s faktem, že ve vyjednávacím týmu TOP 09 figuruje její první místopředseda Miroslav Kalousek, jehož strana zahrnovala mezi dinosaury. Podle Kočí si lidé ve volbách vybrali, kdo je a kdo není dinosaurem. „My toto rozhodnutí voličů respektujeme,“ uzavřela Kočí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám