Hlavní obsah

Budoucí koalice nechce pustit šéfa Sněmovny sociální demokracii

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, alt, map, jov

Trojice stran, které vyjednávají o vládní koalici, se spíše přiklání k možnosti, že šéf Sněmovny bude z jejích řad a nepřipadne sociálním demokratům. Řekl to lídr ODS Petr Nečas. Strany se opět sejdou k jednání ve čtvrtek v šest hodin ráno.

Budoucí koalice asi bude chtít i předsedu SněmovnyVideo: ČTK

 
Článek

"Kloníme se k názoru, že předseda PS by měl reprezentovat sněmovní většinu," řekl Nečas.

Podle šéfa VV Radka Johna se ČSSD chová nefér a strany s ní budou jednat, jen pokud "zakope válečnou sekeru", což ale podle posledních vystoupení místopředsedy Bohuslava Sobotky nevypadá, řekl John.

Podle informací Práva se v ČSSD hovoří o tom, že post předsedy Sněmovny skutečně nakonec obsadí některá z budoucích vládních stran a sociální demokraté tak přijdou zkrátka.

Spekulace o rozdělení křesel

Lídři stran popřeli, že by jednali o rozdělení křesel ve vládě. Řeč byla podle Nečase pouze o omezení počtu ministerstev. "Bude to nejmenší vláda v historii České republiky," řekl lídr ODS.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéfové pravicových stran se svými týmy: Miroslav Kalousek, Petr Gazdík, Karel Schwarzenberg (všichni TOP 09), David Vodrážka, Petr Nečas, Petr Tluchoř (všichni ODS), Radek John, Kristýna Kočí a Vít Bárta (všichni VV)

Spekulacemi o rozdělení postů prý lídři nestrávili ani vteřinu času.

Od zástupců trojkoalice však během jednání chodily informace o postojích jednotlivých stran. Podle informací Novinek šla TOP 09 na jednání s návrhem sedmi křesel pro nejsilnější ODS, pěti pro TOP 09 a tří pro VV. Později ovšem další zdroj přišel s tím, že by poměr měl být 7,4,3.

Foto: Petr Horník, Právo

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek s šéfem strany Karlem Schwarzenbergem na tiskové konferenci s potenciální koaličními partnery

Věci veřejné by podle informací Práva měly obsadit posty ministrů vnitra, školství a životního prostředí. Nejžhavějším kandidátem na post ministra vnitra je předseda VV John, ministrem školství by měl být bývalý vojenský psycholog a poslanec VV Josef Dobeš. Kandidátem na post šéfa resortu životního prostředí je sponzor strany Vít Bárta, pravděpodobnější je ale jméno lídra Ústecké kandidátky Milana Šťovíčka

TOP 09 šla jednat o variantě 7-5-3

Podle informací Novinek šla TOP 09 na jednání s návrhem sedmi křesel pro nejsilnější ODS, pěti pro TOP 09 a tří pro VV.

TOP 09 ve volbách získala zhruba o šest procent více než VV. Ve Sněmovně bude koalice zastupována 118 poslanci, z nichž bude 53 z ODS, 41 za TOP 09 a 24 za VV.

Zatímco nynější kabinet má 17 členů včetně premiéra, nový bude o dvě až tři ministerstva štíhlejší. Experti stran se již minulý týden shodli, že by mohlo být zrušeno ministerstvo pro evropské záležitosti. Spekulovalo se také o sloučení některých resortů.

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg by mohl být v čele resortu zahraničí a jeho strana by získala i klíčový resort – finance – pro prvního místopředsedu Miroslava Kalouska. Resortu obrany by mohl velet Alexandr Vondra (ODS). [celá zpráva

Vyšší nástupní platy pro učitele

Nečas připomněl, že strany jednaly o změnách ve vysokém školství a shodly se na zavedení školného. [celá zpráva]

Věci veřejné také prosazují vyšší nástupní platy pro učitele.

O případném zvyšování daní se zatím podle lídrů stran nejednalo. Podle Johna panuje zatím shoda ve skupině, která jedná o důchodové reformě.

Jednat se bude brzy ráno

Přední představitelé stran, tři z každé, se sejdou znovu zítra v šest hodin ráno. Je to prý jediný čas, kdy mají hlavní vyjednavači stran volno a nemusí se účastnit jednání expertních skupin. Podle Nečase na to všichni přistoupili dobrovolně.

"Dobrovolně, ale ne radostně," reagoval na to předseda TOP 09 Schwarzenberg, který je znám tím, že není žádné ranní ptáče.

Anketa

Kdo by měl získat post šéfa Sněmovny?
Zástupce budoucí trojkoalice
65,8 %
Zástupce ČSSD
34,2 %
Celkem hlasovalo 29400 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám