Hlavní obsah

V ODS sílí hlasy pro partnerství s ČSSD

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dnes začíná v Luhačovicích kongres ODS, na němž se největší opoziční strana pokusí posílit svou pozici na politickém kolbišti. Již nyní se zdá, že k tomu má posloužit hra na dvě strany.

Článek

Už rok funguje ODS bez Klause a nové vedení si strana zvolí až za rok, ale taktické manévry na nadcházejícím kongresu mohou poodhalit představy jednotlivých aktérů o vývoji do voleb v roce 2006. 

Vedle lidovců, s nimiž jsou si občanští demokraté po zvolení Miroslava Kalouska do jejich čela blíže než za Cyrila Svobody, oslovuje nyní ODS nově i soc. dem. Špičky ODS se těsně před kongresem téměř shodly v plánu spolupracovat v budoucnu s ČSSD. Rozdílné názory však panují, pokud jde o vztah ke koaliční vládě v současnosti.

Nečas sází na Sobotku

V rámci ČSSD občanští demokraté považují za případného partnera, s nímž stojí za to mluvit, vicepremiéra a ministra financí Bohuslava Sobotku. Důvodem je podle nich jeho pragmatický pohled na ekonomiku. "Je skutečností, že kdo sleduje vyjadřování na ekonomická témata ze strany ministra financí, tak vidí, že je tam výrazný posun především od špidlovsko-škromachovské politickoekonomické rétoriky. Tam by samozřejmě možnost spolupráce při takto pragmatickém přístupu k ekonomice byla možná," řekl Právu místopředseda ODS Petr Nečas.

Obdobně se v rozhovorech pro Právo už vyjádřili stranický šéf Mirek Topolánek a první místopředseda Jan Zahradil. Sobotka pro Právo reagoval slovy: "Z úst představitelů strany, která dští oheň a síru na mnou prosazovanou reformu veřejných financí, mě to překvapuje." Podle Nečase je zase otázkou, nakolik jsou Sobotkovy politické postoje autentické "a nakolik je to spíše nějaký myšlenkový implantát ze strany lidí spjatých s některými ekonomickými kruhy - ČSOB, Patria Finance, KBC a podobně".

V případě dalšího vlivného soc. dem., vicepremiéra Stanislava Grosse je Nečas skeptický: "U pana Grosse nejsou známé vůbec žádné názory na cokoli, samozřejmě s výjimkou jeho zásadního zájmu o privatizace státních podílů. Takže v ekonomické oblasti nedokážu říct, jestli je pan Gross člověkem, který by měl pragmatické, více protržní názory."

Podrží ODS občas vládu?

ODS se naopak neshoduje na názoru, zda ještě před řádnými volbami usilovat o úřednickou vládu. Nečas míní: "Já si nemyslím, že to je aktuální řešení. Nevidím vůbec jako správný krok, že by se politická reprezentace schovala za nějaké obětní beránky v podobě úřední vlády, mimochodem jsem jejím zásadním odpůrcem s výjimkou krátkého překlenovacího období do předčasných voleb."

Další občanští demokraté hovoří o nutnosti vyvolat předčasné volby, protože vláda podle nich škodí zemi. Možná se však jedná jen o ostrou rétoriku navenek. Jsou si totiž vědomi, že k odvolání vlády nemají cílu, což se potvrdilo i v září, kdy se ODS neúspěšně pokusila vyslovit koalici nedůvěru.

Podle informací Práva se ODS ve skutečnosti nehodlá k vládě chovat podle dříve zdůrazňovaného hesla o nulové toleranci. Jeden z členů vedení dokonce poznamenal, že ODS některé nekonfliktní vládní zákony klidně podpoří, protože nemá důvod koalici zbytečně házet klacky pod nohy.

Bendl: do žádné úřednické vlády

V oficiálních prohlášeních představitelé ODS nešetří kritikou kabinetu. "Faktem je, že nejsme s touto vládou spokojeni, není schopná při síle 101 hlasů prosadit žádné silné důležité reformy, které je nutné přijmout, ať už je to reforma veřejných financí nebo penzijní reforma. Takto se vládnout nedá," řekl Právu místopředseda ODS Petr Bendl. Proto se podle něj občanští demokraté domnívají, že je třeba dosáhnout předčasných voleb. ODS podle něj ale nemá vstupovat do žádné úřednické vlády. Také Bendl však připouští budoucí spolupráci s ČSSD. "Mezi soc. dem. určitě nejsou všichni naprostí příznivci a nadšenci této koalice a chovají se pragmaticky."

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová považuje pokus o předčasné volby za jeden z cílů ODS jako opoziční strany, protože se podle ní Česko řítí do rozpočtového kolapsu. ODS nicméně podle ní zná sílu svých hlasů. Změna je otázkou času, poznamenala. V soc. dem. podle Němcové zuří hluboký vnitřní spor a situace se mění z minuty na minutu, proto podle svých slov nedokáže říci, zda by se soc. dem. byla ODS schopna spolupracovat.

Reklama

Související články

Topolánek nepozve Špidlu na sjezd

Premiér Vladimír Špidla ani předseda US-DEU Petr Mareš nejsou vítáni na republikovém kongresu ODS v Luhačovicích na konci listopadu. Občanští demokraté...

Topolánek přistižen u Špidly

Předsedu ODS Mirka Topolánka v úterý stihla smůla. Nepodařilo se mu totiž utajit zamýšlenou schůzku se svým hlavním rivalem - premiérem Vladimírem Špidlou....

Výběr článků

Načítám