Hlavní obsah

Sněmovní matadoři čekají, jak si s novou rolí poradí mladí kolegové

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Když se řekne mazák nebo matador, vyvolá to málem představu kmeta se zkušenostmi na rozdávání. Ve Sněmovně je jich hned několik – jejich věkový průměr ale rozhodně není kolem sedmdesátky.

Foto: Petr Horník, Právo

Sněmovna je často místem nevybíravých verbálních střetů

Článek

Dnes 46letý Jan Vidím se poprvé objevil v politice ve volbách roku 1990, stejně tak o čtyři roky mladší Marek Benda. Dvanáct let už má v parlamentních lavicích odkrouceno 43letý Michal Doktor (všichni ODS). Dvě volební období tu prožila v dolní komoře 29letá Kateřina Konečná (KSČM).

Když získali mandát, patřili k nejmladším poslancům. Jaké byly jejich začátky? Všichni shodně připouštějí, že jejich životní zkušenosti byly malé, nadšení velké a touha něco zbořit a vybudovat obrovská. Většinu svého produktivního života prožili v politice. S výjimkou Doktora, přišli do Sněmovny rovnou ze školních lavic.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslankyně KSČM Kateřina Konečná.

„Byl jsem vlastně revoluční student. Obrovsky mi chyběly znalosti i zkušenosti. To chtělo opravdu čas,“ vzpomíná Vidím, který začínal ještě ve Federálním shromáždění.

Letošní volby přivádějí do Sněmovny dvanáctku mladých poslanců, kterým ještě nebylo třicet. Je to nejvíce v novodobých dějinách českého parlamentu. Co je čeká?

„Nenechám se odstrčit“

„Už to prožívám poněkolikáté, pravidelně se ta situace opakuje. Přicházejí mladí, kteří si chtějí vydobýt místo na slunci. O to se snažíme vlastně stále všichni. A že nás při tom budou chtít odstrčit, o tom není pochyb. Já se nechci nechat odstrčit. A nehodlám stát v koutku,“ komentuje situaci Vidím.

Prý si uvědomuje, že vyjednávání s novými tvářemi v politice může dopadnout všelijak: „Neumím říci, zda svou pozici obhájím,“ krčí rameny předseda výboru pro obranu v minulém i předminulém volebním období.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr obrany Martin Barták (vpravo) s poslancem ODS Janem Vidímem

Na adresu mladých nováčků pronesl: „Dnešní mladí mohou zazářit anebo prožít tu ty čtyři roky úplně nezajímavě. Byli takoví, které jsem ani nezaznamenal a zmizeli jako pára nad hrncem. Záleží jen na nich. Jestli budou vykukovat z řady. Anebo se spokojí tím, že jsou poslanci,“ tvrdí Vidím.

A Doktor se usmívá, že věk není žádná zásluha. „Ti, co jsou dnes mladí a označovaní jako nevyzpytatelní, jsou na tom stejně jako já před 12 lety.“ Doktor přišel do Sněmovny – jak říká „rovnou od továrního komína“, tedy z pozice podnikového ekonoma.

Také on je přesvědčen, že mladí, kteří do Sněmovny přišli, si rozhodnou o sobě sami. „Buď budou jako lidé zrát, nebo zvednou pozlátka a jako lidé utrpí,“ varuje.

Politika je maratón

Politiku označuje za maratónský závod, kde je důležité udržet správné tempo. „Ale přepálit tempo i styl znamená nedoběhnout,“ tvrdí minulý místopředseda rozpočtového výboru.

Dostali se do blízkosti plotny, tvrdí Doktor. „Snad vědí, že na horkou plotnu se nesahá. Ano, zamává to s nimi. Schytají hodně ran, jako jsem schytal já. Jak říkával můj otec – člověk si musí vytlouct rohy. Oni byli vyzdviženi a jde o to, aby nezdivočeli výzvou, aby předvedli svou genialitu, o které jsou přesvědčeni,“ řekl Doktor Právu.

Čekání na svěží vítr

Omlazení Sněmovny těší Konečnou, která byla v té minulé benjamínkem. Jak ona vnímá to, že přijdou mladí a budou chtít těm „starým“ předvést?

„Jestli by měli získat stejnou zkušenost jako my jsme měli s zelenou Kateřinou Jacques, která nám to ukázala, tak to bych nikomu snad ani nepřála,“ rozesmála se.

„Neměla jsem zkušenosti ale také jsem si nedovolila hrát na suveréna. A nedělám to dodneška. Člověk musí vnímat to, že je tu hodně starších kolegů, že jsou tu zažité rituály a zvyklosti, které prostě nechápete a chcete je bořit. Pak pochopíte, že ne všechno se dá zbořit, že někdy něco člověk musí obejít. Na to jsem přišla časem,“ popisuje Konečná osm let, během kterých se vypracovala do křesla místopředsedkyně zahraničního výboru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ODS Marek Benda.

Od mladých očekává, že dodrží své sliby voličům. „Každý mladý člověk, když někam přijde, by měl donést svěží vítr a já bych si přála, aby to bylo o práci a ne o planých politických gestech která nebudou k ničemu. Pokud mladý poslanec chce, aby jeho názor byl respektován, tak ho musí mít dvojnásob podložený argumenty, to jsem pochopila,“ dodala Konečná.

Jediný Benda se ošíval při zmínce, že přišel do Sněmovny bez životních i politických zkušeností. „Měli jsme za sebou revoluci, zkušenosti z minulého režimu. Politika se dělala díky otci v našem bytě,“ brání se.

Připouští ale, že mu chyběly znalosti vnitřních pravidel parlamentu. „Politika je řemeslo, ale tehdy jsme se jí učili všichni.“

Převálcování se nebojí. „Každé čtyři roky se to opakuje, přicházejí i mladí. V politice je takový konkurenční tlak normální. Třeba se objeví nějaké hvězdy, ale my starší máme přece jen výhodu znalosti prostředí,“ říká Benda, který chce obhájit post šéfa ústavně právního výboru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám