Hlavní obsah

Máchovo jezero je nyní teplejší než Jadran

Vpád horkého až tropického vzduchu do Česka rázem ohřál vodu v přírodních koupalištích, někde dokonce tak, že je teplejší než ve Středomoří. Například Máchovo jezero v úterý vykazovalo teplejší vodu než taková vyhlášená střediska na Jadranu, jako jsou Dubrovnik, Split, Hvar, Zadar nebo Šibenik.

Foto: Profimedia.cz

Máchovo jezero

Článek

Teplota vody se v jezeře pod Bezdězem totiž po několika slunných dnech vyšplhala na 24 stupňů, což je o dva více než v uvedených střediscích.

Během uplynulého víkendu kempy a pláže v Doksech a Starých Splavech také zaznamenaly velmi slušnou návštěvnost.

Obliba Máchova jezera roste

„Pokud nezačne foukat vítr, který by promíchal teplou vodou se spodní studenou, mohla by teplota vody okolo 25 stupňů vydržet,“ myslí si Luděk Téra ze společnosti Regio Máchova kraje, která provozuje u Máchova jezera dvě velké pláže a kemp Klůček.

Podle něj jsou téměř všechny ubytovací kapacity na letošní sezónu již rezervované. „Objednáváme již na příští rok. O dovolenou u Máchova jezera je stále větší zájem,“ prohlásil Téra.

Prohřál se i plzeňský Bolevák

Téměř ideální podmínky ke koupání nabízí v těchto dnech plzeňský rybník Bolevák, nejoblíbenější rekreační plocha západočeské metropole. „Teplota vody činila v pondělí dopoledne 21,5 stupně a to byla měřená v metrové hloubce a na místě, které je ve stínu,“ řekl Právu hydrobiolog Jindřich Duras.

Pro srovnání – moře v italském Rimini či na řeckém Korfu bylo ve stejnou dobu o půl stupně studenější, v Brindisi v Itálii měla mořská voda včera dokonce jen 20 stupňů.

„Bolevecký rybník má také výbornou průhlednost vody – ta nyní dělá 2,8 metru,“ upozornil Duras, který předpokládá, že takto kvalitní voda vydrží zhruba do konce června.

Nudisté vytlačili rybáře

Na plážích známého písníku v Hrádku u Pardubic vytlačili v úterý vyznavači nudismu téměř všechny rybáře do temných zákoutí několikahektarové přírodní vodní plochy. Osvěžení ve vodě, která nyní na povrchu přesahuje 20° Celsia, využívají denně stovky návštěvníků této proslulé lokality. Jejich nápor překvapil jinak nedočkavé majitele občerstvení, nedokázali ani nabídnout točené pivo.

„Musím přiznat, že nás zájem lidí o koupání zaskočil a teprve v úterý jsme doplnili všechny zásoby,“ uvedl jeden z místních prodejců občerstvení.

Hygienici radí sprchu

Ne všude ale takové ideální podmínky panují. Na některých místech v Orlíku by se – alespoň podle měřítek hygieniků – měli lidé raději osprchovat. Vyplývá to z vyhodnocení vzorků vody, kterou odebírali v minulých dnech jihočeští hygienici nejen zde, ale také u tří pláží Lipna a v rybnících Hejtman i Staňkovský na Třeboňsku.

„Případné koupající u veřejného tábořiště Vojníkov na Orlíku upozorňujeme na zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních potíží u vnímavých jedinců a doporučujeme se po koupání osprchovat,“ uvedl František Kotrba z jihočeské krajské hygienické stanice. Důvodem je překročení hodnot některých mikrobiologických ukazatelů.

Mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních potíží vyhlásili hygienici i v případě kvality vody odebrané u veřejného tábořiště Podolsko na Orlické přehradě. V pětistupňové škále dostala tato dvě odběrní místa trojku, voda ve Staňkovském rybníku dvojku. Naopak ideální na koupání je, co se týká čistoty voda, Lipno. Hygienici tam hodnotili vodu u třech pláží jedničkou. Přesto by se do vln Lipenské přehrady měli vydávat spíše otužilci, protože voda – třeba na rozdíl od Boleveckého rybníka v Plzni – má zatím teplotu v rozmezí od 13 do 18 stupňů.

Ve všech lokalitách musí kvalitu vody hygienici zkontrolovat minimálně jednou za dva týdny. Ani na základě několikaletých zkušeností však prý dopředu nelze předvídat kvalitu vody na jednotlivých koupacích místech. „Může to být u každé nádrže jinak. Situace se mění rok od roku, nádrž od nádrže,“ poukázal ostravský hygienik Pavel Jiříček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám