Hlavní obsah

Stovky lidí chtějí po volbách vstoupit do TOP 09 nebo do Věcí veřejných

Právo, Oldřich Danda

Volební vítězství přidalo novým stranám – TOP 09 a Věcem veřejným – na přitažlivosti. Enormně se zvedl zájem lidí vstoupit do těchto stran. E-mailové stránky regionálních organizací TOP 09 jsou od voleb plné přihlášek.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Zástupci TOP 09, VV a ODS. Ilustrační foto

Článek

„Týden po volbách jich přibylo okolo stovky. A to jsou čísla jen z Prahy a středních Čech,“ řekl Právu mluvčí TOP 09 Jan Jakob. To je skoro stoprocentní přírůstek.

Velká čísla zaznamenaly i Věci veřejné. „Zájem se zvedl asi o polovinu, před volbami nás každý týden kontaktovalo okolo 50 lidí, teď je jich tak 75,“ uvedl šéf poslanců VV Josef Dobeš, který má příjem členů na starosti.

Probíhají individuální pohovory, kde se ptáme na motivaci a ambice, já osobně jsem před časem odmítl několik lidí, kteří se hned domáhali umístění na volitelná místa na kandidátce
Daniel Korte z pražské TOP 09

Strany zájem těší, ale zároveň jsou ostražité, obávají se hlavně kariéristů a agentů firem a jiných stran. Kandidáti TOP 09 musí projít filtrem osobního pohovoru v místní organizaci a zhruba deset procent do strany neprojde. TOP 09 má okolo 3250 členů a Ne! slyšelo již 330 uchazečů.

„Probíhají individuální pohovory, kde se ptáme na motivaci a ambice, já osobně jsem před časem odmítl několik lidí, kteří se hned domáhali umístění na volitelná místa na kandidátce,“ řekl Právu Daniel Korte z pražské TOP 09.

Věci veřejné po úspěšném vstupu do parlamentu ohlásily, že prodlužují čekací dobu z jednoho měsíce na rok. Strana má 1950 straníků a 1930 čekatelů a už nějakou dobu i 20 tisíc sympatizantů zaregistrovaných na internetu.

„Očekávali jsme zájem, proto jsme využili možnosti našich stanov na maximum a stanovili čekací dobu na jeden rok. Takže teď všem říkám, že jim mohu nabídnout pouze práci v komunální kampani,“ uvedl Dobeš.

Kariéristé se podle něj poznají dříve nebo později. „Když vám někdo řekne, že by dobře spravoval vaši lednici či že je vhodným kandidátem na senátora, měl byste si dát pozor,“ podotkl Dobeš.

„Komunisty nebereme, i když to bolí“

Obě strany odmítají bývalé komunisty. TOP 09 ale dělá výjimky, podle Korteho je z osmi set pražských topáků bývalých komunistů několik. „Asi stovka lidí má politickou minulost, nejčastěji přišli z ODS a ODA, z ostatních stran jsou to jednotlivci,“ uvedl Korte.

Do Věcí veřejných se žádný bývalý vlastník rudé knížky nedostane. „Máme striktní podmínku. Je to ale bolestivé, protože leckdy cítíme, že ti lidé mají opravdový zájem, že by nám pomohli, že jsou pracovití a jen v minulosti udělali krok vedle, ale my to hlídáme. Často totiž slýcháme větu: Ať volíme, jak volíme, vždycky volíme komunisty,“ uvedl v narážce na bývalé členy KSČ v různých stranách.

Nové strany přitahují hlavně lidi politicky nezkušené, ale občas k nim přeskočí i lidé z jiných stran. Lídr ODS Petr Nečas se neobává, že odliv bude masívní. „Je dobře, že TOP 09 se začíná chovat jako politická strana, začíná přijímat členy. Myslím, že situace, kdy si drželi pouze dosavadní kádry a nepřijímali nové členy, nevypadala příliš věrohodně,“ uvedl Nečas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám