Hlavní obsah

Experti řešili zdravotnictví, nesmí se zadlužit, shodli se

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V úterý se poprvé sešla expertní skupina ke zdravotnictví složená ze zástupců ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. „Nastínili jsme si témata a stanovili hlavní cíl. Tím je, že české zdravotnictví musí být reformováno tak, aby se nezadlužovalo, rozvíjelo, bylo finančně udržitelné a měl by být zachován systém veřejného zdravotního pojištění,“ řekl Právu exministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Informoval, že detaily se na první schůzce neřešily, nicméně „témata prý se otevřela“. Další dvě schůzky budou příští týden.

Spor se očekává v tom, jak zavést standardy zdravotní péče, o zachování regulačních poplatků a také, zda jednu nebo více zdravotních pojišťoven. Zatímco ODS i TOP 09 chtějí zachovat stávající počet zdravotních pojišťoven Věci veřejné mají v programu pouze jednu, která by se zabývala pojištěním na standard péče a ostatní pojišťovny by se mohly změnit na komerční, zabývající se připojištěním.

ODS a TOP 09 chce zachovat regulační poplatky, Věci veřejné požadují zrušit poplatek za položku na receptu a po stanovení standardu péče zrušit všechny poplatky.

Rezervy brzy dojdou

Spor může být i o finance. Letos totiž zřejmě zdravotní pojišťovny vyčerpají rezervy, které mají z minulých let. To by mohlo znamenat, že už od roku 2011 by rozsah péče stagnoval nebo byl omezen.

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková chce do konce června předložit vládě návrh na zvýšení plateb státu za státní pojištěnce, který by měl přinést zhruba tři miliardy korun ročně. Šetřit se ale musí i uvnitř rezortu a na způsoby, kde ušetřit, mají strany názory různé.

Na ministra by kývli Julínek, Šťastný i Stránský

ODS má údajně čtyři kandidáty na funkci ministra zdravotnictví. Jsou jimi: exministr Tomáš Julínek, exministryně zdravotnictví Daniela Filipová, která Julínka střídala ve funkci, Boris Šťastný, místopředseda zdravotního výboru parlamentu a Marek Šnajdr, bývalý náměstek ministryně zdravotnictví, který byl ve volbách zvolen poslancem Sněmovny.

„Pokud bych dostal nabídku stát se ministrem zdravotnictví, přijal bych ji, ale za podmínek, že to bude vláda rozpočtové odpovědnosti a z ní budou vycházet protikrizová opatření včetně zdravotnictví,“ řekl Právu exministr zdravotnictví a autor regulačních poplatků Tomáš Julínek. Dodal, že rád by také dokončil reformu zdravotnictví, kterou dva roky na ministerstvu zdravotnictví připravoval, ale žádný zákon schválen nebyl.

Nabídku by přijal i Boris Šťastný. Právu řekl: „Ano, nabídku bych přijal. Úřad i zdravotnictví bych provedl ráznou, nicméně pro pacienta citlivou a bezbolestnou reformou.“

Šnajdr byl stručný: "Neodmítl bych."

Na vážkách byla exministryně zdravotnictví senátorka Daniela Filipiová: „O nabídce bych přemýšlela a zvažovala všechna pro a proti. Která by ale byla pro a která proti, na to odpověď nechtějte.“ Reakci Marka Šnajdra se nepodařilo získat. Nebral svůj mobilní felefon.

Stránský by mohl narazit u Klause

Věci veřejné uvažují na post ministra zdravotnictví 53letého Martina Jana Stránského, který se narodil v New Yorku a po roce 1989 se vrátil do Čech. Provozuje v Praze polikliniku.

V ČT nedávno Stránský potvrdil, že post ministra by při obecné shodě přijal. Stránský by ale nemusel projít přes prezidenta Václava Klause. S Hradem se dostal do křížku poté, co prezidenta kritizoval za zdržování podpisu Lisabonské smlouvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám