Hlavní obsah

Další dva kraje končí s proplácením zdravotnických poplatků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Královéhradecký kraj od 10. června a Karlovarský od 15. června přestanou proplácet poplatky za pacienty v krajských zdravotnických zařízeních. Oba kraje se tak rozhodly v obavě ze správního řízení s Evropskou komisí, která dary na poplatky pokládá za nepovolenou veřejnou podporu. S proplácením poplatků skončil už minulý týden Pardubický kraj.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Jedna ze zákaznic soukromé lékárny v karlovarské poliklinice na náměstí dr. Milady Horákové si prohlíží žádost o proplacení třicetikorunového regulačního poplatku za recept.

Článek

Dosud Hradecký kraj zaplatil na poplatcích přes 61 miliónů korun. O zrušení proplácení poplatků rozhodli v pondělí dopoledne krajští radní na mimořádné schůzi, informoval mluvčí hejtmanství Imrich Dioszegi.

"Kraj považoval zavedení krajského systému úhrad za pacienty za dočasnou sociální službu a předpokládal, že český parlament v dohledné době zruší celý systém vybírání regulačních poplatků ve zdravotnictví," uvedl Dioszegi, s tím, že kraj tak reaguje na kritiku EK.

Stejně tak i karlovarský hejtman Josef Novotný vysvětluje zrušení darů tím, že se chce vyhnout sporu.

Rath si počká na nového ministra vnitra

S ukončením darů na poplatky zatím nespěchá Středočeský kraj, místní hejtman David Rath hodlá počkat, až budou známi ministři vnitra a zdravotnictví, pak se rozhodne.

Hejtmani ČSSD, kteří zejména díky slibu proplácení poplatků v krajských zařízeních z peněz daňových poplatníků obsadili vedení ve všech krajích, se začali budoucností darů na poplatky zabývat po volbách, kdy bylo jasné, že jejich plošné zrušení ve Sněmovně neprosadí.

Přispěla k tomu také Evropská komise, která vydala stanovisko, že by kraje buď měly proplácet poplatky všem včetně pacientů soukromých zařízení, anebo nikomu, jinak jde o nepovolenou veřejnou podporu. Na úhradu poplatků všem ale kraje nemají.

Ostatní kraje se rozhodnou do 21. června

Jako první podala stížnost k EK na nedovolenou podporu v souvislosti s proplácením regulačních poplatků již 17. února 2009 Česká lékárnická komora. Podle mluvčího ČLK Aleše Krebse je tedy stanovisko Evropská komise výsledkem dlouhodobého zvažování.

Podle šéfa Asociace krajů Michala Haška by o budoucnosti proplácení poplatků mělo být jasno do 21. června, dokdy by měly jednotlivé kraji vydat své nezávislé stanovisko.

„Každý musí zvážit své aktuální finanční možnosti,“ uvedl Hašek s tím, že nechce předjímat, jak se jednotlivé kraje zachovají.

"Není důvod poplatky hradit. Slíbili jsme, že když v parlamentních volbách uspějeme tak, abychom sestavovali vládu, že poplatky zrušíme. To se nestalo," řekl k tomu místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Historie regulačních poplatků ve zdravotnictví v datech

1. ledna 2008 - Lidé začali platit u lékaře a za položku na receptu 30 korun, za den v nemocnici 60 a za pohotovost 90 korun. Ochranný limit na výdaje činil 5000 korun. Regulační poplatky zavedla koalice ODS, KDU-ČSL a SZ.

28. května 2008 - Ústavní soud zamítl návrh ČSSD na zrušení zdravotnické části reformy veřejných financí včetně poplatků.

1. srpna 2008 - Byly zrušeny poplatky za pobyt novorozenců v porodnici. Od placení byli osvobozeni i dárci orgánů a lidé, kterým byla léčba soudně nařízena.

1. ledna 2009 - Středočeský kraj jako první začal hradit za lidi poplatky v krajských nemocnicích a lékárnách. Od února se přidali v dalších krajích vedených ČSSD.

20. ledna 2009 - Grémium majitelů lékáren podalo první žalobu kvůli nevybírání regulačních poplatků v lékárnách v majetku Středočeského kraje.

17. února 2009 - Česká lékarnická komora podává stížnost na nedovolenou podporu v souvislosti s proplácením regulačních poplatků.

1. dubna 2009 - U lékaře přestaly platit děti do 18 let (ostatní platby zůstaly zachovány). Dětem a seniorům nad 65 let se snížil limit z 5000 na 2500 korun, u seniorů zahrnul i doplatky na léčiva, 30 korun za položku na receptu je jen u léků s doplatkem nižším než 30 korun.

14. dubna 2009 - Krajské lékárny ve Středočeském kraji začaly po rozhodnutí soudu ze 7. dubna opět vybírat poplatky. Hrazení poplatků zakazovaly později soudy i lékárnám v nemocnicích dalších krajů.

23. dubna 2009 - První pokutu za nevybírání poplatků dostal Středočeský kraj. Pokuty od pojišťoven začaly dostávat i další nemocnice v krajích.

4. května 2009 - Středočeský kraj zavedl v krajských lékárnách slevové kupóny. Grémium majitelů lékáren později vyzvalo k podávání žalob na ochranu proti nekalé soutěži.

1. září 2009 - Karlovarský kraj začal proplácet jako první poplatky ze všech lékáren včetně soukromých.

1. června 2010 - Pardubický kraj oznámil, že nebude jako první z regionů v Česku od 2. června proplácet regulační poplatky za pacienty v krajských zdravotnických zařízeních.

2. června 2010 - Podle prvního místopředsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Hynka Broma považuje Evropská komise v neformálním stanovisku proplácení poplatků za diskriminační, může prý jít o nedovolenou veřejnou podporu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám