Hlavní obsah

Huml: Ve Sněmovně bych chtěl někam, kde to bude vonět benzínem a naftou

O kroužkovacím fenoménu letošních voleb, kdy voliči pomocí preferenčních hlasů vyřadili ze sněmovny řadu známých tváří a nahradili je novými, se mluví jako o kroužkovací revoluci. Žádný z poslanců, kteří se dostali do Sněmovny ze zdánlivě nevolitelných pozic, se však mandátů nevzdávají a do dolní komory nastupují s ideály. Například dopravní expert Stanislav Huml (VV) na ČT řekl, že by v oblasti dopravy chtěl odstranit několik nešvarů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stanislav Huml (VV) a Jan Florián (ODS)

Článek

„Chtěl bych se dostat někam, kde to bude vonět benzínem a naftou. Je tam několik nešvarů, které je třeba odstranit,“ prohlásil Huml, který se na středočeské kandidátce Věcí veřejných vyhoupl ze sedmé pozice na první místo.

Huml připustil, že jej rozčílilo, když se televize Nova rozhodla vyškrtnout jej ze své výplatní pásky s tím, že není důstojné, aby poslanec figuroval v jejím pořadu.

„Měl jsem pocit, že se ze mě stal občan druhé kategorie. Chtěl jsem si to rozhodnout sám, a ne aby mě někdo vyškrtl,“ podělil se o své první pocity Huml s tím, že ale rozhodnutí televize chápe. „Tímto se omlouvám panu šéfredaktorovi, že jsem byl v pondělí poněkud bouřlivý,“ doplnil poslanec.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dopravní expert Stanislav Huml a čerstvě zvolený poslanec VV

S ohledem na to, že mezi kandidáty VV získal po předsedovi strany Radku Johnovi nejvíce preferenčních hlasů, se prý rozhodl výzvu voličů přijmout. „Budu prosazovat své myšlenky a není jich málo,“ řekl.

Huml by radil vyměnit šéfa policie

„V poslední době se mluví o potřebě nových zákonů. Ale myslím si, že už současné zákony mají spoustu možností, jen policie nemá jistotu, že se za ně ten ministr postaví. Cítím to tak, že policie je hodně pasivní,“ vysvětlil dále Huml. Na otázku, zda by případnému ministru vnitra Radku Johnovi doporučil vyměnit policejního ředitele Oldřicha Martinů, přikývl.

Zřejmě největším překvapením voleb byl Jan Florián, kterého pražští voliči ODS poslali do Sněmovny z posledního místa. Připustil, že coby nováček se bude muset ještě určitou dobu „rozkoukávat“. „Je důležité si uvědomit, že žijeme v reálném životě, v reálném světě. Všichni se staráme o své rodiny, platíme složenky,“ komentoval Florián své předsevzetí neztratit kontakt s občany.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý asistent poslance Borise Šťastného, nyní jeho kolega ve Sněmovně Jan Florián (ODS).

Podle něj by se celkově měla vysoká politika přiblížit více politice na komunální úrovni.

Nová tvář ČSSD: termín "obyčejný člověk" mě ničí

V pořadu ČT vystoupil také další skokan z řad sociálních demokratů Pavel Antonín, primář havlíčkobrodské porodnice. Ten jako šéf oddělení skončí, aby se mohl naplno věnovat práci poslance. U kolegů ve Sněmovně si již zjišťoval, do jaké míry lze stíhat profesi lékaře a poslance, což řada zákonodárců praktikuje. „Jsem nováček, uvidíme,“ řekl pouze.

Jako svůj hlavní cíl si vytyčil ovlivňovat legislativu v oblasti zdravotnictví a sociálních věcí. „Jsem člověk, který zachraňuje život, potkává smrt, a myslím si, že mohu z praxe k tomu co říct,“ prohlásil Antonín. Jako problém vnímá nepřehledný tok peněz ve zdravotnictví nebo platby pojišťoven.

Celkově by rád celkově změnil obraz politiky v ČR. „Doufám, že přesvědčíme obyčejné lidi, ten termín mě ničí, že politik není špatný člověk a že dělá skutečně pro ně to nejlepší,“ doplnil čerstvě zvolený zákonodárce.

Antonín by šel i proti vůli strany

Stejně jako oba kolegové potvrdil, že nezaznamenal u své strany žádné tlaky, aby zpětně financoval kampaň, která byla zaměřena na jiné osoby, které svými preferenčními hlasy prakticky ze Sněmovny vyřadil.

Antonín dal také jasně najevo, že snaha o změnu zákona, která by omezila systém preferenčního hlasování, by svým hlasem nepodpořil, a to ani v případě, že by to strana přikázala.

Sněmovní nováčci se také vyjadřovali k plánovanému snížení platů poslanců. Shodli se, že zkrácení mezd ústavních činitelů snížit schodek rozpočtu nepomůže, ale gesto podpoří. Huml k tomu podotkl, že stát krvácí zejména na horentních platech manažerům ztrátových státních podniků.

Letos voliči udělili svým favoritům deset miliónů preferenčních hlasů, přitom před čtyřmi lety to byly jen dva milióny. Za popularizací kroužkování stojí také iniciativy Vyměňte politiky a Defenestrace 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám