Hlavní obsah

ODS a VV: Rychlost je důležitá, ale chceme podrobnou koaliční smlouvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jásot se nekoná, ale jednání probíhají dobře, komentoval průběh formování budoucí vládní koalice představitel ODS Petr Tluchoř v nedělní Partii na TV Prima. Kristýna Kočí (VV) jeho slova potvrdila a znovu zdůraznila, že zatím se k personálnímu obsazení možné vlády zdaleka nedostali.

Článek

Tluchoř uvedl, že rychlost jednání je důležitá s ohledem na potřebu schválit rozpočet na příští rok, ale nejdříve musí existovat programová shoda. „Za čtrnáct dní není možné očekávat, že za čtrnáct dní bude na stole koaliční smlouva,“ prohlásila Kočí s tím, že se jednotlivé týmy začínají setkávat.

Vyjednavači jsou podle něj vázáni programem stran a dodatečně se jejich činnost koordinuje. Ve středu mají být první výstupy od všech vyjednávacích týmů.

Máme zájem aby koaliční smlouva byla relativně podrobná, řekl Tluchoř s tím, že chtějí znát kroky, které mají být podniknuty, aby byla země vyvedena z krize. Zároveň zdůraznil, že jednání s VV jsou naprosto seriózní. Kočí pak prohlásila, že strana si uvědomuje, že v jejích řadách je plno nováčků.

Někde je shoda jednoduchá, jinde ne

Kočí tvrdí, že někde byla nalezena shoda snadno jako například v oblasti zahraniční politiky, ale v oblasti obranné a bezpečnostní politiky se objevily rozdílné názory. Na moderátorovo dotírání znovu odmítla, že by se například chtěla stát ministryní zahraničí nebo obrany. Podobně Tluchoř odmítl další dotazy, zda lidé ve vyjednáívacích týmech představují potencionální kandidáty pro daný resort.

V médiích se v poslední době objevují spekulace o možném obsazení klíčových ministerstev, například, že Radek John by se mohl stát ministrem vnitra, Alexandr Vondra ministrem obrany, Miroslav Kalousek by se po čase vrátil na finance a šéfem diplomacie by se znovu stal Karel Schwarzenberg.

Cílem je vyrovnaný rozpočet

Oba diskutující se shodli na potřebě dosáhnout vyrovnaného rozpočtu. ODS jen předpokládá, že vzhledem k situaci se tohoto cíle nepodaří dosáhnout před rokem 2017. Věci veřejné jsou mnohem optimističtější, ale podle Tluchoře závisí vše na tom, nakolik razantně se podaří reformy prosadit.

Kočí však vidí možnosti v úpravách zdanění a zrušení přibližně 20 000 míst ve státní správě.

Reklama

Výběr článků

Načítám