Hlavní obsah

Slunečné počasí má mít v týdnu tropickou koncovku, pak se ochladí

Novinky, kar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po studeném a deštivém květnu a začátku června zavládlo teplé a slunečné počasí s letními teplotami okolo 25 stupňů, které v druhé polovině příštího týdne vyvrcholí až třicetistupňovými vedry. Pak se však znovu výrazně ochladí.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu se budou teploty od soboty postupně zvyšovat a kulminovat by měly ve středu a ve čtvrtek, kdy se přiblíží až 30 stupňům. Od pátku ale začnou klesat a v neděli by mělo být dokonce o deset stupňů méně.

I když se teploty během posledních dvou dnů zvedaly, k rekordu měly daleko. V pražském Klementinu byla pro tento den naměřena nejvyšší teplota v roce 1998, kdy dosáhla 34 stupňů. Nejchladněji naopak bylo v roce 1962, kdy rtuť klesla na 3,6 stupně Celsia.

Sluneční svit menší než v březnu

Chladné a deštivé počasí bez slunce mělo neblahý vliv i na psychiku lidí. U citlivějších jedinců vyvolávalo dokonce deprese či neurotické obtíže. Ty odborníci řeší hlavně v zimě a ne na jaře. Podle údajů meteorologů se však denní úhrny slunečního svitu v květnu oproti dubnu výrazně snížily, dokonce byly nižší než v březnu.

Na špatné počasí posledních týdnů si stěžují hlavně zemědělci, kteří mají obavy o úrodu obilí a letních druhů ovoce. Spokojeni jsou naopak lesníci, protože deštivé jaro pomáhá snižovat škody po kůrovci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám