Hlavní obsah

S 12 studenty plzeňských práv začne správní řízení

Právo, Ivan Blažek, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Vedení plzeňské právnické fakulty už má hotové podklady pro zahájení správního řízení s poslední skupinou studentů, kteří figurují na seznamu celkem 69 podezřelých absolventů. Tentokrát jde o dvanáct mužů a žen s titulem JUDr.

Foto: Petr Eret, ČTK

Budova Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni

Článek

„Dnes odevzdám děkanovi Jiřímu Pospíšilovi podklady k návrhům na zahájení řízení s dvanácti držiteli titulu JUDr.,“ řekl v pátek Právu expert na správní právo František Korbel, který má na starosti právě přípravu dokumentů ke správnímu řízení.

Jakmile Pospíšil návrhy podepíše, předá je rektorovi Západočeské univerzity Josefovi Průšovi a ten pak může správní řízení zahájit.

Podle informací Práva je mezi navrženými lidmi, kteří mohou přijít o titul JUDr., mj. bývalý šéf plzeňských městských strážníků Luděk Hosman, bývalý šéf celní správy a někdejší náměstek protikorupční policie Milan Šiška nebo Silvie Brandová, která podle médií v minulosti působila ve firmách spojených se zavražděným Františkem Mrázkem nebo uprchlým Tomášem Pitrem.

Na seznamu je i soudce Braun

Svá studia bude muset ve správním řízení vysvětlit také pražský městský soudce Petr Braun, který poslal do vězení dělnickou prokurátorku Ludmilu Brožovou-Polednovou. Na fakultě není k nalezení jeho rigorózní práce ani její oponentní posudek.

„Já jsem na fakultu posílal svou rigorózní práci řádně svázanou hned dvakrát, takže by ji měli mít. Co se týká oponentního posudku, ten jsem nikdy do ruky nedostal a měla by ho rovněž mít fakulta,“ řekl v pátek Právu Braun.

Sám prý má mít doma ještě pracovní verzi své rigorózní práce, ale kvůli opakovanému stěhování ji zatím nenašel.

„Všechno jsou to odstranitelné vady. Vyzveme je, aby chybějící podklady doplnili, a pokud se tak stane, není důvod jim tituly odebírat,“ podotkl Korbel.

Už se brání přes 20 absolventů

Rektor Průša zatím odeslal oznámení o zahájení správního řízení o odebrání titulu devíti držitelům titulu Ph.D., sedmi bakalářům a jednačtyřiceti magistrům. Přes dvacet absolventů si už proti tomu podalo rozklad.

Reagoval například náměstek plzeňské hejtmanky Milan Chovanec, kterému hrozí, že přijde o titul bakaláře. „Nemyslím si, že by to zákon umožňoval,“ uvedl Chovanec.

„Teď po mně univerzita chtěla odpověď na několik otázek. Vyhověl jsem jim, i když šlo o věci, které by si měla škola vyřešit sama u sebe,“ doplnil Chovanec.

Tvrzením, že odebrat titul nelze, oponují i další postižení absolventi, podle ministerstva školství to ale možné je.

Námitky začne škola prověřovat v nejbližších dnech, kdy se ale rozhodne o skutečně prvním faktickém odebrání titulu, zatím není jasné.

Rektor chce mít před vydáním konečného verdiktu naprostou jistotu. „Než to podepíši, musím to mít na 101 procent. Já jdu s kůží na trh, protože kdyby se ukázalo, že jsme neměli pravdu, hrozí mi obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele. A já nechci strávit konec života v lochu,“ poznamenal Průša.

Alespoň v morální rovině by měla zapůsobit etická komise, která se má sejít do konce července. Bude mít pět členů – tři ze Západočeské univerzity a po jednom z univerzity v Olomouci a z Akademie věd. Kauza právnické fakulty už přišla školu skoro na milión korun, nejvíce stály různé právní expertizy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám