Hlavní obsah

Po záplavách přichází invaze komárů

Právo, plk, tr

V jižní části Jihomoravského kraje a minimálně sedmi desítkách lokalit v Moravskoslezském kraji po povodni hrozí komáří invaze.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hygienici používají postřik na komáří larvy v tůních.

Článek

Hygienici na severu Moravy očekávají zvýšené množství komárů v okolí řeky Odry na Novojičínsku, v ostravských částech Polanka nad Odrou, Koblov, Antošovice a v oblasti Bohumína, na Karvinsku pak v okolí řek Petrůvka a Olše.

„Ihned po opadnutí vody a vytvoření bezodtokých lagun jsme začali mapovat terén s ohledem na vytipování možných líhnišť komárů po povodni,“ uvedla Helena Šebáková, ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje. Stanice už eviduje 68 lokalit.

Už v týdnu potvrdil moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD), že postřik proti komárům bude financovat kraj z tzv. zajišťovacího fondu. Z něj už kraj uvolnil osm miliónů korun.

Na jižní Moravě podle Oldřicha Šebesty z Krajské hygienické stanice v Brně voda zaplavila líhniště na obrovské ploše, takže komáři letos budou velmi pravděpodobně i tam, kde dříve nebývali.

Letos ale nastanou problémy, protože účinek postřiků bude brzdit příliš vysoká tráva. Kromě toho se komáři líhnou v lesích s bujnou vegetací, přes kterou také postřik nepronikne.

Nejlepší podmínky k životu mají komáři zejména kolem řeky Moravy a v lesích kolem soutoku Moravy s Dyjí. Nepříjemný hmyz už se objevuje také kolem Dyje a podél Svratky, nejvíce u Židlochovic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám