Hlavní obsah

Nečas informoval Johna o jednáních s prezidentem

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídr ODS Petr Nečas v pátek informoval předsedu Věcí veřejných (VV) Radka Johna o průběhu schůzek s prezidentem Václavem Klausem. Hlava státu právě v pátek pověřila Nečase jednat o sestavení vlády složené z ODS, TOP 09 a VV. John vyslovil názor, že prezident nakonec nepověřil prvního místopředsedu ČSSD Bohuslava Sobotku v zájmu ekonomiky a stability země.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus s lídrem ODS Petrem Nečasem

Článek

Nečas po schůzce, která proběhla v prostorách poslaneckého klubu ODS, novinářům řekl, že Johna informoval o jednáních, která vedl s prezidentem ve čtvrtek a pátek. „Aby měl přímou, nezprostředkovanou informaci,“ sdělil Nečas.

Oba lídři se také zpravili o hodnocení probíhajících jednání expertních skupin. Podle Nečase je hodnocení pozitivní, o programu se velice pečlivě jedná. „Z pohledu ODS jednání běží, nic se nezadrhlo, pracujeme velice usilovně a pečlivě,“ uvedl Nečas. O výsledku schůzek s Klausem pak v pátek telefonicky informoval i předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga.

John zdůraznil, že pověření Nečase a nikoliv jmenování premiérem nevytváří časový tlak. Ocenil prezidentův krok. „My si myslíme, že samozřejmě je to signál třeba i pro zahraniční investory, protože pan profesor je ekonom. Musím říct, že my bychom jednali stejně intenzivně, ať to pověření je nebo není,“ sdělil John.

John: Klaus vnímá nedostatek času

Předseda VV se vyjádřil i k faktu, že prezident nakonec nepověřil prvního místopředsedu ČSSD Sobotku, ačkoliv jeho strana vyhrála volby. „On jako ekonom jistě vnímá, že je nedostatek času, že jsme tlačeni nějakým požadavkem, aby rozpočet mohl být sestavován. Myslím si, že on to dělá, jestli to mohu interpretovat, v zájmu ekonomiky a stability této země,“ míní o prezidentově postupu John.

Na rozdíl od Nečase šéf VV třecí plochy v jednání vidí, ty je třeba vyřešit dohodou. „Přeci jenom některé třecí plochy tam jsou a je třeba je vyřešit ne silou, ale jednáním a dohodou,“ poznamenal John. Poukázal na protikorupční opatření, která budou experti stran probírat právě v pátek.

Za dobrou zprávu pro lidi naopak lídr VV označil, že shoda panuje například v oblasti zahraniční politiky.

Strany budoucí vládní koalice mají v plánu řešit také možnosti nově upravit financování politických stran. VV přišly s návrhem zrušit státní příspěvek stranám. „VV toto svazují se stropem pro politické kampaně. Napřed se musí říct: strany, neutrácejte zbytečně peníze, abyste pak nebyly v dluzích a nedělaly zoufalé věci,“ vysvětlil John s tím, že se musí vyřešit i černé kampaně, které se podle něj provádějí přes „bílé koně“.

Reklama

Výběr článků

Načítám