Hlavní obsah

Náměstek Šnajdr skončil ve funkci, stal se poslancem

Právo, luk, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dlouholetý náměstek Marek Šnajdr, který byl považován za faktického šéfa ministerstva zdravotnictví, končí. Důvodem je, že se stal poslancem. Obě funkce jsou ze zákona neslučitelné.

Foto: archiv, Právo

Marek Šnajdr

Článek

Podle informací Práva je horkou kandidátkou na ministryni bývalá šéfka resortu, senátorka Daniela Filipiová, i když Julínek by měl o návrat zájem.

Šnajdr tvořil za Topolánkovy vlády triumvirát s někdejším ministrem Tomášem Julínkem a mluvčím Tomášem Cikrtem. Zatímco mluvčí odešel s Julínkem v lednu 2009, Šnajdr na ministerstvu zůstal. Nová ministryně Filipiová byla považována spíše za formální šéfku úřadu, který řídí Šnajdr. Ten zůstal i za současné dosluhující ministryně Dany Juráskové.

„Pan náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr, který byl zvolen poslancem, dnem zvolení požádal o uvolnění z funkce a byl z ní uvolněn,“ řekl Právu v pátek Vlastimil Sršeň, mluvčí ministerstva. Dodal, že od 30. května zůstává Šnajdr zaměstnancem ministerstva, ale nepobírá žádný plat.

Pokud bude ministryní Filipiová, je otázkou, zda si Šnajdra ponechá například jako poradce. V každém případě se Sněmovna může těšit na Šnajdrovy slovní souboje se soc. dem. Davidem Rathem.

Šnajdr by se mohl pokusit o post šéfa sněmovního zdravotního výboru. Jeho hlavním konkurentem v rámci ODS je poslanec Boris Šťastný, který byl v uplynulém volebním období místopředsedou výboru.

Šnajdr není jediným ministerským náměstkem, který se dostal do Sněmovny. Ze své funkce v resortu musí odejít také náměstek ministra financí Ivan Fuksa (ODS), Pavel Staněk (ODS) či Marek Ženíšek (TOP 09), oba ze spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám