Hlavní obsah

Klaus pověřil Nečase jednáním o vládě

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, ada

Prezident Václav Klaus přijal v pátek dopoledne na Pražském hradě lídra ODS Petra Nečase a pověřil jej, aby vedl jednání o sestavení vlády. Klaus se chce s Nečasem opět sejít nejdéle za dva týdny a očekává, že ho bude informovat o průběhu jednání.

Klaus pověřil Nečase jednáním o vláděVideo: Novinky

 
Článek

Prezident předal Nečasovi dokument, v němž jej pověřil jednáním. Rozhodl se tak na základě společného koaličního prohlášení ODS, TOP 09 a Věcí Veřejných.

Lídr ODS strávil u prezidenta přibližně 20 minut. Přičemž po odchodu řekl novinářům, že šlo spíše o přátelský rozhovor. Termín čtrnácti dnů, kdy má přijít znovu na Hrad, podle něj neznamená, že do té doby bude sestavena vláda. Pouze bude prezidenta informovat, jak jednání probíhají.

Sobotka je zklamán

Po Nečasovi zamířil v pátek před polednem na Hrad i lídr vítězné ČSSD Bohuslav Sobotka. "Jsem zklamán," tak komentoval Sobotka fakt, že prezident pověřil pokusem o sestavení vlády Nečase.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus přijal na Hradě Bohuslava Sobotku

Sobotka oznámil, že pokud  se Nečasovi nepodaří sestavit vládu, je ČSSD připravena vložit se znovu do jednání. Pokud Nečas uspěje, hodlají sociální demokraté odejít do opozice. Nyní se hodlají soustředit na jednání kolem složení nové Sněmovny.

Sobotka považuje za absurdní, že jako první byl sestavením vlády pověřen lídr strany, která nevyhrála. Prý si s prezidentem na toto téma vyměnili názory. Sobotka má za to, že by měly být dodrženy ústavní zvyklosti, podle nichž hlava státu pověřuje lídra vítězné strany. Prezident prý tento názor nesdílí.

S ČSSD nikdo nejedná, konstatoval Klaus

Klaus v tiskovém prohlášení konstatoval, že žádná ze stran, které nyní jednají o vytvoření kabinetu nevede obdobná jednání i s ČSSD.

"Proto jsem – byť ve volbách získala ČSSD největší počet mandátů – nemohl o vedení dalších povolebních jednání požádat představitele ČSSD, neboť vzhledem ke složité hospodářské a politické situaci naší země, nejen mně, ale i celé české veřejnosti, velmi záleží na tom, aby byl proces vedoucí k ustavení nové vlády rychlý a efektivní," uvedl prezident.

Možná trojkoalice intenzivně jedná

Občanští demokraté momentálně jednají se zástupci TOP 09 a VV o sedmi základních oblastech budoucí možné vládní spolupráce. O jednotlivých tématech diskutují expertní týmy, které strany nominovaly. [celá zpráva]

Již v týdnu lídři podepsali prohlášení o vytvoření vládní koalice. Zúčastněné strany v této souvislosti hovoří o kabinetu "rozpočtové odpovědnosti, vlády práva a boje proti korupci". [celá zpráva]

ČSSD ve čtvrtek ústy úřadujícího místopředsedy Sobotky oznámila, že až do prezidentova rozhodnutí, koho pověří sestavením vlády, přeruší vyjednávání o možné budoucí vládě. [celá zpráva]

Nečas byl u Klause již ve čtvrtek, aby jej seznámil s vývojem jednání. [celá zpráva]

Prohlášení prezidenta Václava Klause
Vážený pane úřadující předsedo,na základě Společného prohlášení Občanské demokratické strany, strany TOP 09 a strany Věci veřejné, ze dne 2. června 2010 o "společné vůli vytvořit většinovou koalici", jsem se rozhodl požádat Vás, abyste vedl na politické scéně jednání, jejichž cílem je ustavení vlády s většinovou podporou Poslanecké sněmovny PČR.Očekávám, že mne budete do dvou týdnů informovat o průběhu a výsledcích Vašeho vyjednávání, abych se mohl rozhodnout o svém dalším ústavním postupu.Václav Klaus

Anketa

Považujete za správné, že prezident pověřil Petra Nečase jednáním o vládě?
Ano, pokud to vypadá, že vládu sestaví
91,8 %
Ne, prezident se měl držet zvyklostí a pověřit vítěze voleb
8,2 %
Celkem hlasovalo 42357 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám