Hlavní obsah

Vraťte milióny Bakalovi, žádá VV Zaorálek

Právo, Jan Rovenský

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek ve čtvrtek na tiskové konferenci vyzval Věci veřejné (VV) k vrácení šestimiliónového sponzorského daru od podnikatele Zdeňka Bakaly. Ten ve středu oznámil, že před volbami daroval celkem 28,5 miliónu ODS, TOP 09 a VV.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

„Vyzýváme stranu, aby šest milionů buď vrátila, anebo lépe, aby jej připsala na vrub účtu sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ, kteří by se tak mohli svévolnému postupu Bakaly účinně bránit. Pokud tak neučiní, bude to další důkaz toho, že Věci veřejné zneužily v kampani důvěry občanů,“ prohlásil Zaorálek.

Fakt, že se VV zastávaly nájemníků bývalých bytů OKD, označil za absurdní a přijímání peněz od Bakaly přinejmenším za důkaz „alibismu a schizofrenie“. Podle Zaorálka jednička na kandidátce VV Kristýna Kočí v Moravskoslezském kraji a nynější poslankyně v předvolebních inzerátech hlásala, že chce, aby „si lidé mohli byty OKD konečně koupit“ a mluvila o nespravedlnosti, která se nájemníkům podvodnou privatizací stala.

„Společnosti pana Bakaly jsou dnes v zásadním sporu se státem, ve kterém jde o miliardy. Pokud někomu dává peníze, tak je to skutečně věc veřejná, protože ti, kteří byli zvoleni, mohou zítra být představiteli státu, který s Bakalou spor vede,“ řekl Právu Zaorálek. Podle něj měli občané touto informací disponovat před volbami.

VV: dar neznamená protislužbu

Věci veřejné si podle jejich předsedy Radka Johna Bakalův dar vykládají jako signál, že „VV jsou respektovanou politickou stranou bojující proti zadlužování“. Podle něj strana několikrát jasně uvedla, že sponzorství k ničemu VV nezavazuje. „Při jednání se obě strany shodly, že tento dar není a nebude spojen s žádnou protislužbou,“ uvedl ve čtvrtek v tiskové zprávě John.

„Na našem programu v Moravskoslezském kraji se nic nemění, stejně tak se nemění konkrétní body našeho volebního programu v závislosti na jakémkoli sponzorském daru,“ uvedla Kočí s tím, že narozdíl od Zaorálka „žádnou místní kauzu nevyužívala jako předvolební téma“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám