Hlavní obsah

ČSSD jednala s KSČM o spolupráci a funkcích ve Sněmovně

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté ve čtvrtek poprvé po volbách jednali s komunisty. Na schůzce se řešila ustavující schůze Sněmovny, kdy obě strany trvají na principu poměrného zastoupení ve všech orgánech dolní komory. ČSSD a KSČM si také přislíbily možnost spolupráce v legislativní oblasti.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bohuslav Sobotka a Pavel Kováčik

Článek

Za ČSSD se schůzky zúčastnil první místopředseda Bohuslav Sobotka a místopředseda Zdeněk Škromach. Komunisty zastupoval stranický šéf Vojtěch Filip a předseda poslanců Pavel Kováčik. Jednání trvalo zhruba hodinu a půl.

Komunisté chtějí mít místopředsedu Sněmovny

„Bavili jsme se o ustavující schůzi Poslanecké sněmovny. Potvrdili jsme si, že budeme setrvávat na názoru, že má být uplatněn princip poměrného zastoupení ve všech orgánech Sněmovny. Budeme se k němu snažit dospět i v tomto volebním období,“ řekl po jednání Kováčik Právu.

Levicoví politici řešili i možnost, že bude mít ČSSD šanci obsadit post předsedy Sněmovny. „Pokud se situace vyvine tak, že ČSSD dostane nabídku na předsedu Poslanecké sněmovny, tak jsme se dohodli, že obdržíme včas personální návrhy, abychom je mohli probrat na klubu,“ sdělil Kováčik s tím, že konkrétní jména nepadla.

Komunisté obsadili v uplynulém volebním období funkci místopředsedy Sněmovny, zvolen byl do ní Filip. Nyní požadují, aby byl princip poměrného zastoupení opět dodržen a zástupce KSČM ve vedení dolní komory zasedl. Proti tomu se ale vyslovila ODS.

Společná témata

Sociální demokraté a komunisté se bavili také o možnosti legislativní spolupráce v nové Sněmovně. „Jsou témata, kde by stálo za to postupovat společně,“ uvedl Kováčik.

Představitelé KSČM se na schůzce dočkali i informace o stavu povolebního vyjednání, o které se pokusila ČSSD. Špičky soc. dem. pouze potvrdily, že vyjednání nyní strana zastavila, dokud nebude jasné, koho prezident pověří sestavením vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám