Hlavní obsah

Přídavky na děti možná nahradí sleva na dani, důchody čeká reforma

Právo, Hana Škodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případná trojkoalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) chce zpřísnit vyplácení dávek. U důchodů se hovoří o větší roli individuálního spoření a změnou by měly projít také přídavky na děti.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Co se týče přídavků na děti, TOP 09 i ODS je chtějí nahradit slevou na dani. ODS a VV se shodnou na vyplácení dávek v hmotné nouzi formou poukazů nebo vazbě dávek na kontrolu školní docházky dětí. Všechny tři strany pak shodně navrhují další zpřísnění vyplácení podpory v nezaměstnanosti.

Budoucí kabinet by měl řešit také nedostatek míst ve školkách a jeslích. Volební lídr ODS Petr Nečas tak bude zřejmě moci uplatnit svůj prorodinný balíček, který ve Sněmovně nestihl prosadit.

Nečas podporuje například vznik firemních či obecních miniškolek a vzájemnou rodičovskou výpomoc. Balíček obsahoval také podporu částečných úvazků, otcovskou dovolenou.

Novinkou by pak měla být také možnost měnit rychlost čerpání rodičovského příspěvku nebo zavedení tzv. turbomateřské. „Rodič by mohl pobírat sto procent platu po 18 týdnů, vzdal by se ale nároku na rodičovský příspěvek,“ řekl Nečas. Stávající mateřská v délce 28 týdnů se 70 procenty platu by zůstala zachována.

Peníze půjdou na individuální spoření

Jedním z prvních úkolů nové vlády bude také vypořádat se s rozhodnutím Ústavního soudu, který od příštího října ruší stávající redukční hranice pro výpočet důchodů.

Jaké řešení by volila případná pravostředová vláda, není jasné. Pravděpodobně ale využije materiálů, které v těchto dnech dokončuje ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením Petra Šimerky.

Silná koalice by také mohla prosadit výraznější změnu důchodového systému. Posílení role individuálního spoření najdeme v programech všech tří stran, které o sestavení koalice usilují.

Komise se na jednom řešení neshodla

Občanští demokraté již ve vládě Mirka Topolánka prosazovali dobrovolný opt-out, tedy převedení části pojištění z veřejného systému do soukromých penzijních fondů.

Ten chtějí podle svého programu i TOP 09 a Věci veřejné (VV). V tom by se potenciální koaliční partneři mohli shodnout. Lze ale i přesto očekávat, že se budou pro reformu penzí snažit získat i ostatní parlamentní strany, pokud chtějí zajistit, aby byl nový systém důchodů dlouhodobě stabilní i po případné změně vlády.

Postoj trojice adeptů na koalici mohou pozměnit také výsledky expertní komise k důchodům (tzv. Bezděkova komise). Ty by měly být zveřejněny příští týden. Podle informací Práva se ale komise neshodla na jednom řešení.

Postoj k nejrůznějším dávkám vypláceným státem se u jednotlivých adeptů na koalici v detailech liší. V zásadě je ale u všech patrná snaha rozdělovat na dávky co nejméně peněz.

TOP 09 například počítá v rámci vyplácení invalidních důchodů s úplným zrušením příspěvku na péči v prvním stupni postižení a zpřísněním jeho druhého stupně. Ve všech případech pak předpokládá, že by peníze na zajištění péče dostávaly jen ty osoby závislé na péči ostatních, které projdou sítem majetkového testu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám