Hlavní obsah

Nová Sněmovna se poprvé sejde 22. června

Praha

Ustavující schůze nové Sněmovny se uskuteční v úterý 22. června. Svolá ji ve čtvrtek současná místopředsedkyně komory Miroslava Němcová (ODS), uvedla ve středu. Poslanci složí slib, ustaví volební komisi a mandátový a imunitní výbor a potom budou volit vedení komory.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Článek

Do zvolení nového předsedy povede schůzi právě Němcová. Potom budou poslanci vybírat další funkcionáře a volit výbory a komise. Strany ODS, TOP 09 a VV, které vyjednávají o vládní koalici, už avizovaly, že by jich mělo být méně než v končícím funkčním období. Ve vedení Sněmovny nechtějí zástupce KSČM, což ale podle komunistů svědčí o úrovni demokracie v Česku.

Fischer podá demisi až po ustavující schůzi

Zasedání nové Sněmovny v povolebním složení začne z rozhodnutí prezidenta Václava Klause v pátek 11. června. Zasedání označuje celkovou činnost sněmovny mezi volbami, v jejímž rámci se konají jednotlivé schůze dolní komory, není totožné s pojmem ustavující schůze Sněmovny.

Teprve po ustavující schůzi podá demisi dosavadní kabinet premiéra Jana Fischera. Úřadovat ale bude až do jmenování nové vlády.

Schwarzenberg dal Němcové přednost

Ustavující schůzi Sněmovny svolává zpravidla poslanec, který stál před volbami v jejím čele, pokud byl znovu zvolen. Předseda dolní komory Miloslav Vlček (ČSSD) ale krátce před volbami odstoupil. O tom, kdo ho v roli svolavatele schůze zastoupí, se vedly právní spory o výklad jednacího řádu.

Bylo otázkou, zda svolavatelem bude Němcová, nebo nejstarší nově zvolený poslanec, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ten už dříve uvedl, že by dal přednost Němcové. Nakonec se rozhodlo, že to bude Němcová, která povede sněmovnu do čtvrteční půlnoci, kdy funkční období dolní komory skončí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám