Hlavní obsah

Pacienti jsou zaskočeni, nemocnice na Pardubicku už neproplácí poplatky

Právo, René Chvalina

Ukončení proplácení regulačních poplatků v krajských nemocnicích Pardubického kraje vzbuzuje u pacientů rozporuplné reakce. Pardubický kraj je první v republice, který se k tomuto kroku od středy rozhodl.

Foto: René Chvalina, Právo

Pacienti, kteří si na dveřích lékárny v Pardubické nemocnici přečetli rozhodnutí kraje, byli nepříjemně překvapeni.

Článek

Většina pacientů Pardubické nemocnice byla rozhodnutím kraje o ukončení proplácení regulačních poplatků v krajských nemocnicích a lékárnách především zaskočena. Přesto v nemocnicích převládá klid a lidé tento krok přijímají s pochopením. Zejména pro starší pacienty to však bude významný zásah do jejich důchodového rozpočtu.

„Je to lumpárna, co vám na to mám říct. Do nemocnice musím chodit minimálně třikrát týdně a při mém ubohém důchodu to pocítím velice citelně,“ řekl Právu zklamaně starší muž, který nechtěl být jmenován.

Nejen nemocnice, ale i jejich lékárny

„Ukončení proplacení regulačních poplatků za pacienty se bude týkat i všech lékáren spadajících pod krajské nemocnice,“ uvedla mluvčí Pardubického kraje Magdaléna Navrátilová.

„Pacienti, kteří k nám přicházejí, jsou především překvapeni ukončením proplácení poplatků, ale jinak je u nás v lékárně klid,“ popsala středeční situaci Eliška Myšková z lékárny v Pardubické krajské nemocnice.

„Ano zaplatila jsem to, co můžu dělat, ale nadšená z toho rozhodně nejsem,“ rezignovaně pokrčila rameny Petra Novotná z Pardubic, když vycházela z lékárny.

Ukončení proplácení regulačních poplatků v krajských nemocnicích nebude mít vliv na personální změny u pracovníků, kteří měli tuto agendu v nemocnicích na starosti.

„Agendu k vystavovaní darovacích smluv k poskytování darů pojištěncům na úhradu regulačních poplatků měl v naší krajské nemocnici na starosti zdravotnický personál. Takže určitě k žádným personálním změnám nedojde,“ potvrdila Právu mluvčí Pardubické krajské nemocnice Alice Štrajtová Štefková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám