Hlavní obsah

ODS, TOP 09 a Věci veřejné začaly jednat o společné vládě

Praha

Trojice lídrů ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) začaly v Poslanecké sněmovně jednat o programu společné středopravé vládě. Věci veřejné v úterý daly najevo, že pokud nedokážou prosadit své priority, do vlády nepůjdou a budou za jasně daných podmínek raději tolerovat menšinovou vládu ODS a TOP 09. Politiky ODS a TOP 09 to rozladilo, počítají přesto s dohodou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných u středečních jednání

Článek

"Jdeme maximálně klidně, maximálně odpovědně," řekl ve středu novinářům při příchodu do sněmovny mecenáš (VV) Vít Bárta. Ostatní účastníci zahájení společné schůzky nekomentovali.

Zástupci stran, které mají zájem na projektu vlády "rozpočtové zodpovědnosti a boje s korupcí", se v minulých dnech scházeli separátně ve dvojicích. Středeční jednání v prostorách poslaneckého klubu ODS je první společnou schůzkou.

Hovořit budou vyjednavači především o sedmi okruzích programových priorit, tedy o otázkách veřejných rozpočtů, podnikání, zdravotnictví, práva a boje s korupcí, zahraniční politiky a obrany, školství a vědy a životního prostředí a zemědělství.

Zatímco v některých oblastech bude zřejmě nalezena rychlá shoda, jinde, třeba v otázce zdravotní reformy, podoby protikorupčního boje či u ekologické problematiky, existují mezi stranami "třecí plochy". O tematických okruzích mají začít vyjednávat i týmy stranických expertů.

Reklama

Výběr článků

Načítám