Hlavní obsah

Povodně na Moravě mají už tři oběti, v noci na pátek přijdou další deště

Aktualizováno

Ve středu zasáhly Moravu silné deště, které začaly zvedat hladiny toků. Nejhorší situace je ve Zlínském a Jihomoravském kraji, kde platí stav nebezpečí. Voda si vyžádala tři lidské životy. Řidič osobního vozu ve Zlíně zemřel poté, co vjel do vody a narazil do nákladního auta. V tomtéž městě bylo v Dřevnici nalezeno tělo muže. Tělo našli hasiči i v potoce v Divišově čtvrti v Brně. Meteorologové varují, že opět bude ve Slezsku vydatně pršet v noci na pátek.

Článek

20:55 - Český hydrometeorologický ústav varoval, že v noci ze čtvrtka na pátek přijde další vlna srážek. Pršet bude především ve Slezsku, kde by mohlo spadnout až 50 milimetrů srážek.

19:52 - Ve vojenském prostoru Libavá je poškozená vodní nádrž. Při špatné manipulaci se poškodila výpusť a voda uniká do řeky Odry. Vlna už prošla Jakubčovice a míří na město Odry. Hladina řeky se zvedla asi o 30 centimetrů.

19:21 - Z břehů se vylévá i řeka Novohradka u Luží na Pardubicku. Voda zde dosáhla na třetí stupeň ohrožení.

19:17 - Třetího stupně ohrožení se dotkla Svratka u Židlochovic v Jihomoravském kraji. Navečer se začaly rychle zvedat také vody u Brna, Svratka u Brna-Poříčí dosáhla na stupeň pohotovosti, stejně tak i Svitava u Bílovic nad Svitavou.

18:46 - Na třetí stupeň povodňové aktivity vystoupala řeka Morava u Kroměříže na Zlínsku. Naopak v Moravskoslezském kraji se situace začíná zklidňovat, hladiny řek od 18:00 klesají. Stupeň ohrožení tedy již neplatí pro Porubku u Vřesiny, výrazně opadávají také vody Petrůvky.

18:41 - V Kunovicích na Uherskohradišťsku se probořila hráz řeky Olšavy těsně před městem a zalila jednu část. Laguna je asi kilometr dlouhá a 200 metrů široká. V zahradách je až metr vody, další vodu má asi 40 domů ve sklepech. Lidé navíc nemohli odčerpávat, protože několik hodin nešla elektřina.

17:59 - Totožnost utonulého muže v Brně zjišťují policisté. "Do lokality pod svatým Antoníčkem u Trtílkovy ulice vyjížděli hasiči krátce po půl páté hodině odpoledne. Muže středních let se bez známek života našli v nepřístupném terénu v betonové skruži pod mostkem," upřesnil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Hasiče na místo přivolala záchranná služba, která se muže pokusila resuscitovat.

17:31 - Povodně si vyžádaly už třetí oběť. V Divišově čtvrti pod brněnským sídlištěm Lesná nalezli hasiči v potoce mrtvolu muže. Patrně jej strhl proud vody, řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Totožnost muže zjišťují policisté.

17:24 - Jako další oběť vody lze považovat také úmrtí mladého řidiče osobního automobilu. Devatenáctiletý mladík ve Zlíně najel do proudu vody, kvůli aquaplaningu  sjel do protisměru přímo pod kola nákladního vozu. Mladík byl na místě mrtev. [celá zpráva]

Foto: Milan Vojtek, Právo

Podruhé za sebou v rozmezí pár dnů se v Rohatci chystají na velkou vodu.

17:16 - Lékař potvrdil, že člověk, kterého hasiči vytáhli z řeky Dřevnice u Lůžkovic ve Zlíně, zemřel na následky utopení. „Ve vodě nebyl podle lékaře déle než dva dny,“ řekla Právu mluvčí zlínské policie Jana Bartíková.

17:11 - Následkem vytrvalého deště se zvyšují hladiny některých řek v Pardubickém kraji. Na pěti místech už překročily úroveň prvního povodňového stupně, v Luži na Chrudimsku už dokonce Novohradka dosáhla nejvyššího třetího stupně ohrožení, vyplývá z informací státního podniku Povodí Labe. Voda také uzavřela jednu vedlejší silnici na Svitavsku.

17:03 - Povodí Moravy neočekává v Olomouckém kraji vzhledem k předpovědi počasí opakování květnových záplav. Dosavadní vývoj je příznivý také pro Troubky. „Pokud se potvrdí předpovědi počasí, Troubky nebudou zasaženy,“ uvedl ředitel závodu Horní Morava Povodí Moravy David Fína.

16:57 - Utonulý ve Zlíně je podle prvních informací neznámý muž středního věku s krátkými tmavými vlasy. Podle lékařů neleželo tělo ve vodě déle než dva dny. Na místo, kde bylo objeveno, mohlo připlavat i ze vzdálenosti několika kilometrů.

16:51 - Ve Stěbořicích u Opavy museli hasiči evakuovat přes sedmdesát lidí. Kvůli obrovské průtrži mračen, která obec bičovala od úterní noci až do včerejšího odpoledne, se zde rozvodnil potok Velká, řečený Jaktařka. „Nic takového v obci nepamatujeme, ani starousedlíci nechápou, co se nyní děje. Museli jsme kvůli rozvodněnému potoku evakuovat rodiny z 18 domů, v některých z nich je totiž už přes metr vody,“ popisoval situaci stěbořický starosta Libor Volf (nez.) s tím, že jde o preventivní opatření.

16:24 - Hasiči ve Zdounkách na Kroměřížsku se marně snaží přemluvit dvě desítky seniorů, aby opustili tamní domov důchodců. Ulice, ve které dům stojí, je do jednoho metru zaplavená, je odpojena od elektřiny. „Naši psychologové se snaží jim vysvětlit, že jim tu hrozí nebezpečí, v nejlepším případě pak noc ve velmi těžkých podmínkách,“ řekl mluvčí HZS Zlínského kraje Ivo Mitáček. Ve Zdounkách již evakuovali 17 lidí, z toho však byli pouze tři senioři.

15:44 - Tělo člověka, pravděpodobně muže, který byl ve Zlíně objeven v řece Dřevnici, je stále ve vodě ve vrbovém křoví asi čtyři metry od břehu.

15:39 - Mrtvé tělo muže dnes našli záchranáři v jednom z rodinných domků, které v Louce na Hodonínsku ohrožovala povodeň. Smrt se záplavami pravděpodobně nesouvisí.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hasiči kontrolují hřbitov v Louce u Hodonína, ze kterého chtějí odčerpat vodu.

15:36 - Na Moravě je omezen provoz na desítkách silnic. Některé jsou uzavřeny úplně, jinde musí lidé jezdit se zvýšenou opatrností. Silnice jsou zavřeny například na Opavsku, Ostravsku, Hodonínsku nebo Zlínsku.

15:06 - Policejní mluvčí Jana Bartíková řekla, že tělo člověka bylo nalezeno v Dřevnici směrem na Klečůvku, vyprostit ho museli hasiči. „Tělo musí prohlédnout lékař. Musí také určit příčinu úmrtí. Povodeň se tu valila od středečního rána a zatím nemůžeme ani potvrdit, ani vyvrátit, zda jde o oběť velké vody,“ řekla Bartíková. Zatím není ani jasné, zda jde o muže či ženu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Voda ve středu zatopila i hřbitov v Louce na Hodonínsku.

14:52 -V Moravskoslezském kraji je nejhorší situace na Opavsku. Ve Stibořicích u pivovaru hasiči museli na záchranu deseti lidí použít gumové čluny. Záchráněno bylo osm dospělých a dvě děti. Rozvodnila se říčka Jaktařka, která zaplavuje domy a zahrady

14:46 Ve Zlíně byla nalezena mrtvola. Její totožnost není známá. O nálezu informovala zlínská policejní mluvčí Jana Bartíková.

14: 45 - Situace na tocích na Ostravsku a Karvinsku se pomalu uklidňuje. Přestává pršet, hladiny řek začínají pomalu klesat. Jen na Opavsku, kde je situace v rámci Moravskoslezského kraje nejhorší, stále přetrvávají potíže.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zatopená garáž ve Zlíně

14:42Jihomoravský hejtman Michal Hašek vyhlásí kvůli povodním od 16:00 stav nebezpečí v kraji. Mělo by to usnadnit koordinaci záchranného systému, uvedl Hašek.

14:28 - Kvůli vydatným dešťům dnes hasiči zachraňovali deset lidí mezi Stěbořicemi a Opavou. Dalších deset lidí tam museli evakuovat. „Přijel pro ně hasičský autobus ze stanice v Opavě,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela s tím, že dále například v Oticích na Opavsku je uzavřen velmi využívaný silniční spoj, který navazuje na hlavní tah mezi Opavou a Hradcem nad Moravicí.

14:15 - Na silnici mezi Koryčany a Jestřabicemi na Kroměřížsku došlo k masivnímu  sesuvu půdy, který uzavřel silnici, vozovka je neprůjezdná, sdělila mluvčí krajské policie ve Zlíně Jana Bartíková.

14:08 - Stupňů povodňové aktivity dosahují i první toky na východě Čech. Na několik místech je to říčka Loučná a také Třebovka.

14:06 - Neprůjezdná je silnice z Veselí nad Moravou do Blatnice pod Svatým Antonínkem vedoucí ke hranicím se Slovenskem.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Obyvatelé Zlína sledují rozvodněný tok Dřevnice

14:03 - Hasiči objevili při čerpání vody v Louce na Hodonínsku v jednom z domů mrtvé tělo ve značném stádiu rozkladu. Na místo míří policie. Louka je jednou ze zatopených vesnic. Vyplavil ji místní rozvodněný potok.

13:57 - Hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík (ČSSD) svolal na odpoledne zasedání krajské povodňové komise. Vedla jej k tomu aktuální situace na vodních tocích v regionu i očekávaná prognóza dalšího vývoje. „Počasí zvedá hladiny řek, od dnešního rána zasedají povodňové komise obcí s rozšířenou působností v Hranicích, Lipníku nad Bečvou a Přerova,“ uvedl hejtman Tesařík.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Situace v Petrovicích u Karviné

13:39 - Na Litavě v Brankovicích na Vyškovsku hydrometeorologové zaznamenali extrémní stav ohrožení. V Jihomoravském kraji se místy toky rozlévají z koryt a zaplavují silnice. Hrozbou je například říčka Velička ve Strážnici na Hodonínsku. Voda v Louce zaplavila hřbitov.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Hazardující řidiči projíždějí proti proudu potoka Březnička mezi Bohuslavicemi u Zlína a Šarovy. Voda na silnici dosahuje od rána ve stopadesátimetrovém úseku půlmetrové výšky.

13:15 - Hladiny řek v Moravskoslezském kraji nadále stoupají a na některých tocích platí třetí stupeň povodňové pohotovosti. Podle Povodí Odry má pršet až do dnešního odpoledne. Hasiči zasahovali nejméně ve 160 případech.

12:40 - Situace ve Zlínském kraji se nadále zhoršuje. Stále stoupá počet volajících se žádostí o pomoc. Na mnoha místech kraje došlo k dalšímu zvednutí hladin toků a k rozlití vody do okolních polí, silnic a domů. Hasiči registrují vice než sto organizovaných výjezdů, což je nejvíc z jednotlivých dnů v letošních jarních povodních a za poslední tři týdny.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

V Ostravě-Petřkovicích zatopil domy Ludgeřovický potok, který se vylil z koryta.

12:00 - V Moravskoslezském kraji měli ve středu v poledne hasiči za sebou už 160 výjezdů. „Hasiči hlavně čerpají vodu z lagun, domů, obchodů a sklepů. Padlo také rozhodnutí o stavbě protipovodňové hráze z pryžových vaků a pytlů s pískem v ostravské osadě Žabník. Při povodni před dvěma týdny hráz nestačila,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Například v Ostravě-Petřkovicích se podle něj rozvodnil Ludgeřovický potok, který zatopil přízemí několika rodinných domů i sklepy a zahrady. „Pomáhá zde několik jednotek hasičů,“ dodal Kůdela.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obyvatelé Zlína si do svých aut v areálu Technických služeb v Loukách nakládají pytle s pískem.

11:52 - Povodí Moravy očekává, že se některé řeky a říčky v kraji začnou místy rozlévat z břehů. Týká se to Litavy a Veličky, řekla mluvčí povodí Eva Grodová. Velička hrozí záplavami v několika obcích, potvrdil mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Hasiči stavějí protipovodňovou hráz v Ostravě-Koblově, aby ochránili domy před zvedající se řekou Odrou.

11:36 - Druhého stupně povodňové aktivity již dosáhla i řeka Bečva v Přerově - Dluhonicích. Od půlnoci, kdy výška hladiny činila 272 centimetrů, se už zvýšila o bezmála dva metry a stále stoupá.

11:34 - ČHMÚ aktualizoval svou výstrahu. Srážkové pásmo postupuje přes Českomoravskou vrchovinu dále do Čech. Předpokládané srážkové úhrny se za 24 hodin dostanou na 15 až 40 milimetrů, na návětřích hor na severu území a Šumavy až 60 milimetrů. "Po přechodném zlepšení a poklesech hladin v beskydské části povodí Odry očekáváme vzhledem k dalším srážkám vzestupy hladin ve čtvrtek večer a v noci na pátek," upozorňují meteorologové.

11:29 - Nově je uzavřená silnice I/57 Valašské Meziříčí - Vsetín, v okolí odbočky na Jarcovou. Komunikace se tak stala zcela neprůjezdnou pro osobní vozidla. Na místě jsou v tuto chvíli policisté a řídí provoz. Odklon je veden přes Brňov. Nákladní auta tudy projedou, ale jen s velkou opatrností, informovala policie.

11:23 - V obci Beňov na Olomoucku se vylila říčka Moštěnka a obyvatelům tak vzniklo extrémní ohrožení. Voda totiž o několik centimetrů překročila limit 365 centimetrů.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Situace v Petrovicích u Karviné

11:20 - Na 3. SPA se v 11 hodin dostala i hladina Hvozdnice v Oticích v Moravskoslezském kraji.

11:14 - Po silných deštích se zhoršila povodňová situace i na východě Slovenska. Několik stovek lidí muselo být krátce evakuováno. Problémy s rostoucí vodou hlásí rovněž severovýchod Maďarska a jižní Polsko. Celkem zde muselo domovy opustit na 2000 lidí. [celá zpráva]

10:50 - V poledne se nebude konat pravidelná zkouška sirén, která obvykle připadá na první středu v měsíci. Hasiči zkoušku zrušili kvůli povodňové situaci na Moravě a ve Slezsku. Uvedl to mluvčí generálního ředitelství hasičského sboru Radek Kislinger.

10:47 - Zhruba 12 domů v části Beňova na Přerovsku ohrožuje voda. Pokud Moštěnka stoupne o dalších 13 centimetrů, dosáhne úrovně z povodní roku 1997.

10:37 - Ve Zlíně se od rána usilovně pytluje - zábrany s pískem se pokládají na místa ohrožená zvýšenou hladinou vody. Technické služby již vydaly přes 1500 pytlů s pískem, skladem jich mají ještě přes 500. Pytle si mohou obyvatelé stále vyzvedávat, nejsou však určeny pro firmy.

10:35 - Na jihu Moravy stoupají i hladiny dalších řek. Velička i její přítoky se postupně rozlévají do krajiny, došlo také k zatopení několika silnic

10:32 - Také Morava ve Strážnici na Hodonínsku dosáhla 3. SPA a nadále rychle stoupá. Momentálně má 576 centimetrů a do dosažení výšky z květnových povodní zbývá pouze 20 centimetrů.

10:18 - Stav nebezpečí pro Zlínský kraj potrvá na jeho území do 13. června. Veřejnost může získat aktuální informace o povodních v jednotlivých Krizových štábech obcí s rozšířenou působností, případně také na Zlínským krajem zřízené speciální telefonní lince 420 577 043 171.

10:16 - Kvůli stoupající hladině vody v řece Dřevnici jsou z preventivních důvodu uzavřeny lávky pro pěší. Jedná se o lávku ve Zlíně - Malenovicích, v Loukách, v Prštném, u Cigánova a na Podvesné. O opatření informovala mluvčí zlínského magistrátu Marie Masaříková.

10:14 - V 11 hodin se pod vedením primátora města Ostravy Petra Kajnara mimořádně sejde krizový štáb města. Důvodem svolání je stávající vývoj počasí znovu vést k evakuaci lokality Žabník v Ostravě-Koblově. Obnovena byla povodňová linka ostravského magistrátu: 974 723 280. Občané na ní získají povodňové a dopravní informace.

10:10 - Na říčce Porubce platí od rána III. stupeň povodňové aktivity. Hladina se v 9:00 hodin dostala na 215 centimetrů. V ranních hodinách proto zasedla porubská povodňová komise, která z preventivních důvodů rozhodla o evakuaci Mateřské školy V Zahradách. Ta se nachází v těsné blízkosti vodního toku.

9:56 - Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák vyhlásil pro celé území kraje stav nebezpečí. Důvodem je hrozba zaplavení značného území regionu.

9:51 - Bohumín momentálně trápí voda z polí a místních toků, a to hned na několika místech. Kvůli vývoji na Lutyňce u Nové Vsi a na Skřečoňském potoku ve Skřečoni operativně jednala povodňové komise. „Z Lutyňky v Nové Vsi začala voda téct z koryta do polí v místě, kde jsme po posledních povodních museli udělat překop, aby se mohla vylitá voda vrátit zpátky do potoka. Na místo proto vyjelo hned několik automobilů s hlínou, které překop zahradily,“ popsal starosta Bohumína Petr Vícha s tím, že místo se nachází kousek za Novou Vsí v polích u dálničního tělesa.

9:47 - V kasárnách ve Valašském Meziříčí se plní pytle s pískem, lidé si pro ně mohou jezdit osobně, případně volat na mobilní číslo 724 579 987. Obsluha tohoto telefonu bude zaznamenávat požadavky občanů města na rozvoz pytlů. „Taktéž je opět zprovozněna krizová linka 571 621 556, kde zapisovatelky povodňové komise zaznamenávají požadavky občanů, případně linka městské policie 571 611 111,“ sdělila Vendula Šmídová z radnice ve Valašském Meziříčí.

9:45 - Uzavřené komunikace v Moravskoslezském kraji:  I/11 Šenov z Ostravy do Havířova, III/46420 podjezd v Hladkých Životicích na Novojičínsku, III/46424 Kujavy – Hladké Životice - Novojičínsko, II/464 Studénka, ul. Butovická - Novojičínsko

9:42 - Na Českotěšínsku opět hrozí velká voda. Hraniční řeka Olše (Olza) se ráno dostala na druhý stupeň povodňového nebezpečí. „S ohledem na přetrvávající deště sledují pověření pracovníci stav vody i předpovědi a radnice má k dnešnímu dni připravených 3,5 tisíce pytlů naplněných pískem. Pokud bude třeba, budou je záchranné složky ihned distribuovat občanům stejně jako před dvěma týdny,“ uvedl starosta Českého Těšína Vít Slováček, který řídí práce krizového štábu.

„V této chvíli Městská policie začíná navážet pytel s pískem do Základní školy Ostravská, kde se do objektu tlačí spodní voda,“ potvrdil ráno člen krizového štábu Petr Nestrašil.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Hasiči odčerpávají vodu od Kliniky reprodukční medicíny a gynekologie ve Zlíně. Voda z okolních lesů se již dostávala do sklepů, kde je spermobanka.

9:39 - Mezi Zdislavicemi a Troubkami na Kroměřížsku se protrhla hráz rybníka. Povodňová vlna s bahnem zatopila pole v širokém okolí a jeden z obytných domů. Hasiči staví hráz z pytlů s pískem, aby uchránili obyvatele dalších domků.

9:37 -  Ve Vsetíně za poslední tři dny spadlo přes šedesát milimetrů srážek. Třetí povodňový stupeň  hlásí Vsetínská Bečva na Bystřičce. Podle zástupců Povodí Moravy a obce Bystřička přehrada  v minulých dnech vydatně odpouštěla. „Přítok je v tuto chvíli pouze o sedm kubíků větší než odtok, ale do bezpečnostního přepadu nám schází čtyři metry, což je dost velká rezerva,“ řekl starosta Bystřičky Zbyněk Fojtíček. Vsetínská povodňová komise je v pohotovosti, krizová linka 571 491 107 je stále aktivní.

9:16 - Hasiči se v nemocnici na Tomášově usilovně snaží zachránit reprodukční centrum se spermobankou. „Z okolních lesů se sem valí voda s bahnem, hrozí zaplavení sklepů a přízemí,“ sdělil mluvčí hasičů Ivo Mitáček.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zatopený podjezd komplikuje dopravu ve Zlíně

9:13 - Srážky by se v průběhu dne měly postupně od východu přesouvat do Čech. V povodích horní Vltavy a Berounky by mohly být večer dosaženy stupně povodňové aktivity.

9:09 -  Třetí povodňový stupeň byl po půl deváté vyhlášen také na Moravě ve Strážnici a na Kyjovce v Koryčanech.

Foto: HZS Zlínského kraje, Právo

9:01 - Na silnici v Ostravě-Proskovicích, na konci obce, se ve směru na Starou Ves nad Ondřejnicí propadla vozovka. „Propad je asi jeden metr široký, kolem 3 metrů dlouhý, zhruba 15 cm hluboký. Na místě jsou policisté, byli přivoláni specialisté k posouzení situace,“ sdělila mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Uzavřená je v Ostravě kvůli zatopení část Havlíčkova nábřeží a také část ulice 1. května v Polance nad Odrou, od železničního přejezdu. Neprůjezdná je nadále ve směru na Havířov ulice Ostravská v Šenově, směr do Ostravy je podle policie průjezdný. Průjezdná již je v Ostravě Plzeňská ulice.

8:57 - Na Vsetínsku v obci Branky je záplava v úseku mezi železničním přejezdem a místní restaurací. Po zaplavené silnici mezi Šarovy a Bohuslavicemi na Zlínsku projedou jen nákladní auta, na některých místech je několik desítek centimetrů vody. V Uherském Brodě je vodou a bahnem zaplavena silnice Vlčnovská. Pod vodou je také silnice v obci Nivnice.

8:50 - Povodňová komise v Otrokovicích zahájila rozvoz pytlů s pískem na stavbu provizorních protipovodňových hrází. „Byla uzavřena protipovodňová vrata a do dalších vstupů a průjezdů protipovodňových stěn jsou instalovány dřevěné hranoly. Doporučujeme obyvatelům v místech ohrožených zatopením učinit preventivní opatření a vyklidit sklepy a suterény a garáže,“ sdělila mluvčí otrokovické radnice Lenka Krupková. Kontaktní telefon na povodňovou komisi města Otrokovice je 577 680 501.

8:48 - Český hydrometeorologický ústav aktualizoval svou výstražnou informaci. Podle ní by měly hladiny přítoků dolní Moravy kulminovat dopoledne. Hladiny toků v povodí horní Odry, Olše a Ostravice budou zatím kolísat.

8:44 - Většina silnic na Zlínsku je průjezdná jen s velkou opatrností. Policisté odklánějí dopravu ve Zlíně na Vršavě, příjezd od Fryštáku je veden na Jižní Svahy. Ve Fryštáku Žabárně je zaplavený rozvodněným potokem padesátimetrový úsek silnice od Holešova.

V  Malenovicích je velké množství vody na ulici Tyršova směrem k Tescu. Přímo ve Zlíně je nebezpečný úsek rybníků za svitovským areálem.

8:40 -  V Karviné - Fryštátě podle mluvčí magistrátu Šárky Swiderové dešťová voda, kterou nestačí odvádět kanalizace, zaplavila část silnice v ulici Karola Sliwky a odbočka na Masarykovo náměstí u zimního stadionu tak je uzavřená.  Městská policie také omezila dopravu v další ulici poblíž Rehabilitačního sanatoria v místní části Hranice, kde rovněž nestačí vodu brát kanalizace.

8:34 - Organizátoři Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně svolali krizový štáb. Na zlínské řece Dřevnici platí třetí stupeň povodňové aktivity. Část doprovodných akcí určitě zrušíme, řekla vedoucí produkce Irena Skaunicová. [celá zpráva]

8:21 - Řeka Porubka v Ostravě ve Vřesině vystoupila již na 3. stupeň. Další dva třetí stupně jsou na dvou řekách na Karvinsku na Petrůvce a na Stonávce v Hradišti. Zatopená je i silnice z Ostravy na Havířov.

08:19 -U Březničky na Zlínsku se přes jednu ze silnic vytvořila vodní laguna. Hladina sahá až nad kola aut. Motoristé proto přes silnici již nepřejíždějí.

8:15 - Od půlnoci z úterý na středu do sedmi hodin ráno pomáhali hasiči ve Zlínském kraji nejméně ve 30 případech. Jedná se o čerpání vody ze sklepů a domů, čištění kanalizačních vpustí, čerpání lagun a podobně. Hasiči také pomáhali vyprostit vozidlo ze zaplaveného podjezdu a dostali informaci o sesuvu půdy na obytnou chatu v Želechovicích nad Dřevnicí.

Ve Zlíně jsou aktivovány tísňové povodňové linky: 577 630 280 a 577 630 260. Na těchto si mohou občané v souvislosti s povodňovou problematikou žádat o pomoc a oznamovat mimořádné události ve městě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám