Hlavní obsah

Hašek: Se Sobotkou bychom mohli být silný tandem

Právo, Jan Rovenský

Jihomoravský hejtman Michal Hašek Právu potvrdil své ambice kandidovat na případném mimořádném sjezdu strany na post předsedy. Umí si však představit i vytvoření tandemu s druhým aspirantem na šéfa, stávajícím úřadujícím místopředsedou Bohuslavem Sobotkou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka a šéf asociace krajů Michal Hašek před novináři.

Článek

Je dobrý nápad mít mimořádný sjezd už v září?

Tu myšlenku podporuji. Myslím, že sjezd by novému vedení měl dát silný mandát. Před vedením jsou dva roky tvrdé práce – na podzim musí soc. dem. uspět v komunálních a především senátních volbách, aby horní komora byla pojistkou plurality politických názorů a aby se ČSSD stala nejsilnějším senátním klubem.

Byl bych rád, aby možnost volby vedení a silný mandát k provádění změn politiky ČSSD mohli potvrdit v ideální verzi všichni členové soc. dem. Otázkou je, zda by přímá volba nemohla proběhnout tak, že by na okresních konferencích mohli hlasovat všichni členové o personálních věcech.

Budete kandidovat na předsedu?

Pokud by byl mimořádný sjezd, tak ano, rozhodl jsem se, že budu kandidovat. Myslím, že si soc. dem. zaslouží možnost si vybrat. To ale neznamená, že ten druhý pak bude někdo, s kým neumím spolupracovat. Pokud uspěji, tak si v týmu dovedu představit prvního místopředsedu Bohuslava Sobotku i další kandidáty – ať už ty stávající, nebo nové tváře.

Ale nemyslím si, že ČSSD fungovala ve všem špatně a nic se nepovedlo. Je třeba říct, že je řada věcí, které se Jiřímu Paroubkovi povedly, aspoň je uvnitř soc. dem. začal. Je třeba na ně navázat a dotáhnout je, jako je modernizace strany. To je úloha nového vedení.

Říkal jste, že chcete vytvořit silný tandem, nerozdělí to spíš stranu?

Pokud bude předseda ČSSD a vedle něj první místopředseda a místopředsedové se silným mandátem od mimořádného sjezdu, tak může být silný tandem Hašek–Sobotka, to se nepopírá.

Takže ten poražený by byl prvním místopředsedou?

Nechci naznačovat, že poražený z předsednické volby bude první místopředseda, na druhé straně si soc. dem. nemůže dovolit plýtvat lidmi s vysokou autoritou a s voličskou podporou. Směle mohu říct, že si Slávka Sobotky lidsky vážím a budu ho podporovat v tom, aby byl součástí vedení soc. dem. Věřím, že on bude podporovat mě, pokud vyhraje ve volbě předsedy. To není existenční zápas, ale prostě možnost výběru.

A v případě vaší prohry byste se smířil s funkcí prvního místopředsedy?

Pokud neuspěji ve volbě a přijde nabídka od vítěze, abych byl součástí týmu soc. dem., tak přeci nekandidujeme sami pro sebe. Nejsou dvě soc. dem., jedna Haškova a jedna Sobotkova. Musíme společně pracovat na tom, aby strana zvládla tuto složitou situaci a aby byla opět úspěšnou a sebevědomou stranou. Musíme přesvědčit lidi, kteří nás teď nevolili, aby se k soc. dem. vrátili. To není o změně programu, jsem přesvědčen, že náš dlouhodobý program je vynikající, musíme změnit styl.

Pokud tu vznikne středopravá vláda, tak je jasné, že musíme postavit jinou stínovou vládu na trochu jiných principech a také ji otevřít jiným lidem. Chtěl bych se opřít o úspěšné komunální politiky a o mladé lidi. Šanci bych také chtěl dát ženám ne tím, že udělám kvóty, ale aby se objevily na kandidátkách do vrcholných pozic. Chci se mnohem víc opřít o hejtmany, kteří jsou dobrou vizitkou soc. dem., a mezi nimi dokážu najít do budoucna řadu klíčových spolupracovníků.

Uvažujete o odchodu z hejtmanského postu, když jste se stal poslancem? A co s platy?

Moje angažmá v regionální a centrální politice vyplyne z povolebního uspořádání a nakolik ČSSD uzná, že bych měl reprezentovat její zájmy a naše voliče ve Sněmovně. To je otevřená otázka. Co se týče platů, v tom jsem měl jasno už před dvěma lety, tehdy jsem několik poslaneckých platů věnoval na charitativní účely. Nepreferuji souběh funkcí hejtmana a poslance, nicméně na jižní Moravě jsem dostal tak silný mandát od voličů, že je to pro mě velký závazek. Moje dvě motta jsou, že slušnost není slabost a že jižní Moravu bude ve Sněmovně více vidět a slyšet. Existuje řada problémů, které nemůžeme rozhodnout na krajské úrovni, a je dobré na ně upozorňovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám