Hlavní obsah

Voda na Moravě opět zaplavuje domy a sklepy

Právo, Novinky, jr, alf, jas, den
Zlín
Aktualizováno

Další přívalové deště, které v úterý a v noci na středu zasáhly území Zlínského kraje, znovu zvedají hladiny řek. Ve Zlíně je od šesti hodin vyhlášena všeobecná výstraha na nebezpečí záplav. Řeky stoupají i v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Článek

Na Zlínsku došlo k rozlití několika toků, zaplavení blízkých komunikací, k zatopení sklepů domů a k pádům stromů na silnice i vedení.

„Hasiči na mnoha místech pokračují z minulých týdnů s čerpáním vody a snižováním hladiny vodních lagun držících se u několika obcí. Pokračuje čerpání ze zaplavených domů po zvyšující se hladině v obecních kanalizacích. Nové deště situaci dále zhoršily,“ řekl ve středu nad ránem mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Ohrožena také Ostrava

Také v Moravskoslezském kraji hrozí nebezpečí záplav. Voda se tlačí do domů a ulic i v Ostravě. Uzavřena byla silnice na ulici Plzeňská v Ostravě-Hrabůvce.

V Petrovicích na Karvinsku se vylévá říčka Petrůvka, jedna osoba již byla evakuována. Další budou zřejmě k evakuaci vyzvány brzy. V Hlučíně na Opavsku se rybník vylévá přes hráz a i zde hrozí záplavy.

Zlín vyhlásil stav ohrožení

Povodňová komise statutárního města Zlína ve středu ráno vyhlásila stav ohrožení. „Obyvatelé v ohrožených oblastech byli varováni prostřednictvím varovného informačního systému a byli vyzváni, aby si zajistili svůj majetek před zatopením,“ uvedla mluvčí zlínského magistrátu Marie Masaříková.

Ulice Dlouhá, včetně podjezdu, je uzavřena. Dopravní situaci regulují policisté.

Jsou aktivovány tísňové povodňové linky: 577 630 280 a 577 630 260. Na těchto si mohou občané v souvislosti s povodňovou problematikou žádat o pomoc a oznamovat mimořádné události ve městě.

Hasiči znovu vyjížděli na řadu míst, aby pomáhali snižovat následky vody, která se dostala do obydlí, ale také pomáhali s technickým řešením při uvolňování ucpaných průtoků vodních cest, s čištěním kanalizačních vpustí a podobně.

Na několika místech vystoupaly hladiny sledovaných řek a potoků do I. a II. stupně povodňové aktivity.

Nejvyšší stupeň povodňové aktivity platil ve Zlíně v části Prštné. “Voda tam po vytrvalých deštích zaplavuje ulice a sklepy domů. Na místě zasahují hasiči a policisté. Obyvatelé jsou varováni prostřednictvím mobilních akustických hlásičů.“ informovala krajská policejní mluvčí Jana Bartíková.

Voda v kraji již uzavřela silnici z Nivnice do Uherského Brodu, problémy jsou hlášeny z Luhačovicka, kde na některých místech zaplavuje okolí voda vytlačovaná z přeplněné kanalizace. Stoupá Olšava, na které byl v Uherském Brodě vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity.

Třetí povodňový stupeň vyhlásili ráno vodohospodáři kromě Zlína i v Uherském Brodě na řece Olšavě a říčce Bystřičce nad stejnojmennou přehradou na Vsetínsku.  Na řece Moravě platí u Spytihněvi na Zlínsku druhý povodňový stupeň. V celém Zlínském kraji již druhý den vytrvale prší. Srážky nabírají na intenzitě.

Toky, na nichž byly vyhlášeny III. povodňové stupně
tokmísto
OlšavaUherský Brod
DřevniceZlín
BystřiceBystřice nad přehradou
StonávkaHradiště
PetrůvkaZebrzydowice

Hasiči mají plné ruce práce také u Hulína na Kroměřížsku v blízkosti stavby nové dálnice. Voda s bahnem tam ohrožuje Pravčice a Chrášťany, hasiči a dělníci musí hloubit odtokové strouhy a čerpat vodu z velkých lagun.

Deště zvedají hladiny některých řek v Olomouckém kraji

Vydatné deště zvedají hladiny některých řek v Olomouckém kraji. Na Bečvě v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku platí od rána první stupeň povodňové aktivity - bdělost. Na říčce Moštěnce v Prusích, části obce Beňov na Přerovsku, platí třetí povodňový stupeň - ohrožení, informoval Český hydrometeorologický ústav.

Bdělost meteorologové hlásí i na Olešnici v Kokorách. Podle hasičů zatím voda nikde závažné škody nenapáchala.

Na Bečvě v Teplicích se hladina řeky v brzkých ranních hodinách zvýšila asi o půl metru a stále stoupá. V Přerově zatím vodohospodáři hlásí běžný průtok. Na Přerovsku už ale vodu odčerpávali například z několika sklepů. "Na některých místech provádíme monitoring, zatím nám ale nic závažného hlášeno nebylo," řekl ČTK operační důstojník krajských hasičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám