Hlavní obsah

Pardubický kraj jako první ruší proplácení poplatků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Pardubický kraj nebude jako první z regionů v Česku od 2. června proplácet regulační poplatky za pacienty v krajských zdravotnických zařízeních. Informovala o tom po mimořádném jednání radních mluvčí kraje Magdalena Navrátilová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

Pardubický kraj nebude jako první z regionů v Česku od 2. června proplácet regulační poplatky za pacienty v krajských zdravotnických zařízeních. Informovala o tom po úterním mimořádném jednání radních mluvčí kraje Magdalena Navrátilová. Ostatní kraje o zrušení poplatků budou jednat v pátek v Praze. Sociální demokraté, naznačovali, že když po volbách nesestaví vládu, což není příliš pravděpodobné, proplácení možná skončí. V čele krajů stojí ČSSD.

"Úhradu poplatků za pacienty formou darů kraj vždy považoval za dočasné sociální opatření. Pardubický kraj totiž očekával, že Poslanecká sněmovna přijme takovou legislativu, která povede ke zrušení povinnosti pojištěnců hradit regulační poplatky. Vzhledem k povolební situaci lze předpokládat, že poslanci v nejbližší době tento problém nevyřeší," uvedla Navrátilová.

Minulý rok poplatky Pardubický kraj stály přes 34 miliónů korun. Bylo to 48 procent ze všech poplatků, které se v období od února do konce prosince, kdy kraj úhrady formou daru zavedl, vybraly. Kraj měl vloni na poplatky vyhrazeno 67 miliónů korun, letos počítal prozatím se 17 milióny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám