Hlavní obsah

Slibujeme, že svoje závazky splníme, hlásá nadále web ČSSD

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté se tři dny po volbách stále ještě nevzpamatovali z jejich výsledku, alespoň soudě podle jejich webových stránek. Z hlavního banneru ČSSD děkuje za důvěru a slibuje, že své závazky splní. S ohledem na povolební rozložení sil ve Sněmovně se nezdá příliš pravděpodobné, že svůj program na nastartování ekonomiky a zrušení poplatků ve zdravotnictví, jak na stránce avizují, prosadí.

Článek

Zatímco weby ostatních politických stran fungují i po volbách, u ČSSD jako by se zastavil čas.

„Děkujeme za vaši důvěru a slibujeme, že svoje závazky splníme,“ hlásá webová stránka www.cssd.cz. Pod titulkem inzeruje stránka ekonomické priority a nabízí k podpisu petici proti placenému zdravotnictví.

Níže na stránce se pak usmívá předseda ČSSD Jiří Paroubek, který se již před třemi dny rozhodl vzdát funkce, s textem: „Snaha strašením s dluhem vyvolat lhostejnost voličů vůči korupčním skandálům pravice bude doufám marná.“

Dimuna supluje ústřední tajemník

ČSSD sice ve volbách zvítězila ale s mnohem menším rozdílem, než předpokládala, vládu nesestaví ani s tichou podporou komunistů. Paroubek se přitom netajil nadějí na zisk 30 až 40 procent hlasů namísto skutečných 22 procent.

Za pozornost stojí ale anketa, která je zřejmě jedinou reakcí na volby, v níž více než třetina příznivců webu deklarovala, že je výsledek voleb nepřekvapil.

Částečné ochromení webu může souviset s personálními změnami v ČSSD. Poté, co Paroubek ohlásil rezignaci, se vzdal své funkce také volební manažer Jaroslav Tvrdík. Po jeho odchodu se začalo spekulovat také o Petru Dimunovi, zda vydrží v pozici vedoucího marketingu. Oficiální prohlášení zatím nikdo z ČSSD nevydal, nicméně dementi mediálních spekulací, která zpravidla sepisuje a rozesílá Dimun, už v úterý zpracoval ústřední tajemník ČSSD Jiří Havlíček.

Rozpaky i u lidovců, signalizuje jejich web

Pravděpodobnost, že by ČSSD mohla prosadit některý ze svých sporných programových bodů bez podpory pravice, je mizivá. Pravděpodobná budoucí vláda ve spolupráci Věcí veřejných, TOP 09 a ODS bude vůbec nejsilnější v novodobých dějinách s podporou 118 poslanců, takže si kabinet zřejmě pohlídá, aby nezískala levice kvůli případným absentérům z pravé části Sněmovny většinu a neprosadila například zrušení zdravotnických poplatků.

V podobném duchu vyjadřuje zklamání také stránka KDU-ČSL, která kromě dopisu odstupujícího lídra Cyrila Svobody členské základně jako by nadále vedla předvolební kampaň. Návštěvník si může s křížkem po funuse procházet lidovecké programové priority nebo mu jsou nabízeny rubriky Volební témata či Co se podařilo. V těch ale nebylo v úterý odpoledne nic k přečtení. „Oops... ...stránka nenalezena,“ hlásila pouze webová stránka s fotografií muže v zoufalé grimase.

„Volte čistou politiku, volte zelené,“ nabádá také stále server Strany zelených, která ve volbách zcela propadla. K dispozici je ale na hlavní stránce jak prohlášení předsedy Ondřeje Lišky k výsledkům voleb, tak i informace o konání mimořádného sjezdu, na němž předloží svou rezignaci.

Ostatní weby významnějších politických stran buď informují o současném dění, děkují za hlasy nebo předkládají vyjádření k volbám.

Reklama

Výběr článků

Načítám