Hlavní obsah

Pražská ČSSD chce mimořádný sjezd v září

– Praha • Aktualizováno
Právo, Jan Rovenský, Ivan Blažek

Mimořádný sjezd ČSSD, na němž by členové měli zvolit nové vedení strany, má podle pražské soc. dem. být v září, tedy ještě před komunálními a senátními volbami. V tiskové zprávě k tomu v úterý vyzvali představitelé pražské sociální demokracie. Podle nich je čas na řadu změn ve fungování strany.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Hulinský

Článek

„Strana potřebuje především nového předsedu, a potřebuje ho rychle. Musíme také udělat změny v našem programu, aby byl atraktivní pro voliče. Navíc je nutné obnovit důvěru našich voličů tam, kde jsme ji zklamali,“ uvedl předseda pražské ČSSD Petr Hulinský a dvojka na kandidátce soc. dem. ve Sněmovních volbách.

„Volební výsledek jsme samozřejmě nepřivítali, ale rozhodně nemáme důvod k nějaké skepsi a letargii. Naopak – musíme analyzovat naše minulé kroky, zjistit, kde se staly chyby a neopakovat je. Čeká nás tedy spousta tvrdé práce a volební sjezd je tím nejlepším momentem, který ji může odstartovat s novými tvářemi,“ dodává člen pražského výkonného výboru Miroslav Poche.

Sobotka pražskou výzvu podpořil

Předsednictvo se případným mimořádným sjezdem bude zabývat na pátečním setkání, sjezd by pak mohlo svolat zasedání ústředního výkonného výboru soc. dem., které je svoláno na 19. června.

První místopředseda Bohuslav Sobotka pověřený vedením strany výzvu pražské soc. dem. označil za dobrý nápad a vyjádřil jí podporu. „Změny, které soc. dem. bude muset absolvovat pro to, aby uspěla, nejen na podzim, ale i v příštích letech, jsou natolik rozsáhlé, že bude nutné, aby tady bylo nové vedení, které bude mít jasný mandát od sjezdu ČSSD,“ řekl Právu Sobotka.

Podle něj by bylo vhodné, aby se sjezd z jara 2011 předsunul na dřívější termín. „Také bych uvítal, kdyby kandidovaly tři nebo čtyři ženy na funkci místopředsedkyně ČSSD. Myslím, že je vážná chyba, že se ji na minulém sjezdu nepodařilo zvolit,“ doplnil Sobotka.

Zdrženlivější byl místopředseda Zdeněk Škromach. „Těmito věcmi se budeme zabývat v pátek na předsednictvu. V tuto chvíli to nemá smysl komentovat. Podle toho, jak dopadla pražská organizace, tak bude muset řešit své vnitřní záležitosti,“ řekl Právu Škromach.

Ostatní kraje neví

Ostatní kraje zatím nemají o svolání sjezdu jasno. Šéf ČSSD v Plzeňském kraji Václav Votava nedokáže říci, zda by bylo dobré svolat sjezd v předčasném termínu, který navrhuje pražská organizace.

„To musí být věcí diskuze, možná na to dojde na pátečním předsednictvu strany,“ řekl Právu Votava. „Ještě jsem o této věci neuvažoval, má své pro i proti. Máme před volbami a každý sjezd zvyšuje napětí ve straně, na druhou stranu jsme v situaci, kdy předseda oznámil rezignaci,“ konstatoval Votava.

Reklama

Výběr článků

Načítám